Меню

Избрани новини

Клюкарник

Колосален откуп платил Джийзъса за да си върне профила в Инстаграм?

Футболистът не бил изтрил акаунта, а му го нахакали…

Благой Георгиев по-известен просто като Джийзъса е станал жертва на умели интернет зложелатели, които ударили по най-милото му – неговият Инстаграм акаунт, писа сточен вестник.

Вчера се появи информация, че той сам е деактивирал акаунта си, но сега стана ясно, че някак си хакери са успели да се доберат до паролата му и изтриха личния му профил в Инстаграм и така за известно време Благо беше невидим за около 237 хиляди последователи.

Това се случи вчера, но проверка на репортер на LifeOnline.bg показа, че акаунтът вече е активен. За да си възвърне контрола над социалното си влияние годеникът на Златка най-вероятно се е разделил с около 4-5 хиляди лева, пресмятат специалисти запознати с тази класическа схема на изнудване.

Откупът обикновено се изчислявал според количеството последователи и афишираното благосъстояние в социалната платформа. Хора навътре в нещата твърдят, че след въвеждането на новите защити в Инстаграм хакването на акаунта никак не е лесно, освен ако не си си написал ЕГН-то или нещо друго известно например името на лзбимата си за парола.

Според нашият източник повечето свалени и изнудвани профили са жертви на измама и алчността за популярност на техните притежатели.

В желанието си да изглеждат по-харесвани и да натрупат повече „абонати“ т.нар. инфруенсъри прибягват до услугите на сайтове за закупуване на лайкове и последователи срещу скромни суми от 50-100 долара. От компанията насреща обаче искат достъп до акаунта, оправдавайки се че им е нужна паролата за да могат да манипулират системата.

Веднъж предоставил секретните данни, юзърът губи контрол след бърза смяна на кодовете и така започва изнудването за колосални суми откуп. От къде обаче Благо е намерил пари за откупа не е ясно, като се знае плачевното му финансово състояние. Най-вероятно е прибягнал до честото решение на тези си проблеми в последно време – заем, коментират хроникьорите на нощния живот в столицата.

Над този вариант ни навежда и мисълта, че героят от Колизеума натрупа 3-4 хиляди нови последовател точно докато акаунта му беше неактивен.

Преди блокажа той се радваше на 237k абонати, а днес е натрупал вече 241k.

Други са на  мнение, че „хакването“ е симулирано от двойката жадна за внимание. И след като потънаха в логична забрава, решиха да напомнят за себе си с измислена загуба на ценни данни.

И други наши знаменитости паднаха жертва на схемата с изнудването. Половинката на Валери Божинов–Биляна Дол една от последните, която плати 3000 евро на изнудвачите, за да си върне профила.

Тя се оплака в социалните мрежи приканвайки всички  да я последват в стария й акаунт в Инстаграм. После поясни, че е била обект на изнудване и страда за това, че е загубила, както ценни снимки и контакти, така и доста фенове.

„Трябваше да платя на хакерите, за да ми върнат профила. Накъде отива този свят? Благодаря за разбирането”, написа още Дол по повод хакерската намеса в личните й данни.

От хакерски набези преди това се оплакаха чалгаджията Галин, фризьорът Ивайло Колев, фолк певицата Яница, гимнастичката Християна Тодорова, моделът Биляна Йотовска и актьорите Юлиян Вергов и Луйза Григорова.

Неведнъж и политици са потърпевши от хакерски атаки.

Специалистите по кибер сигурност съветват да не се поддавате и да плащате откуп и да бъдете много внимателни и да четете подробно къде попълвате и изпращате данните си. Също така да проверявате адресите, от които получавате съобщения в пощата си и всички за които имате съмнения, че не познавате да изтривате дори и от кошчето.

Да не отваряте никакви непоискани файлове и да не предоставяте на никого паролите си, които периодично да обновявате с достатъчно сложни и непредвидими логически комбинации от знаци, цифри и букви.

Задължително заключвайте акаунтите си със сложни пароли включващи букви, цифри и знаци и не ги предоставяйте никъде. Препоръчва се също различните ви профили в различните медии и електронни пощи да са с различни пароли, които периодично да сменяте.

Шупет

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза