Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Лисицата е приятел на човека - В древността хората вероятно са отглеждали лисици като домашни любимци

Снимка: rawpixels.com

В Южна Америка лисицата е била истински другар на ловците

 

Учените предполагат, че в древни времена лисиците са играели същата роля, която кучетата играят днес. Хората от Южна Америка вероятно са смятали лисиците за най-добрите си приятели и са ги отглеждали в домакинствата си.

Археолозите стигнаха до заключението, че лисиците може да са били домашни любимци, след като останките от лисица бяха открити в човешко погребение в аржентинска Патагония отпреди около 1500 години.

ДНК анализът на животното показа, че лисицата се е хранила с древните жители на Патагония, които са се занимавали с лов и събиране и са живели с тях в едно селище.

Останките на друго животно от същия, вече изчезнал вид, бяха открити в много по-стар гроб, в друга част на Аржентина, преди почти 10 години. Възможно е това да е и опитомена лисица, но съответният анализ на костите не е извършен.

„Това е много рядка находка: изглежда, че хората от първобитната общност са имали истински афинитет към тази лисица“, казва Офели Лебрасер от Археологическото училище на Оксфордския университет.

„Не мисля, че тази връзка е била чисто символична; те наистина са виждали животното като близък приятел, другар“, смята тя.

Останките от лисица бяха намерени в древното гробище Каняда Сека в Аржентина, където някога са живели групи ловци-събирачи.

Анализът на оцелялата ДНК показа, че животното принадлежи към вида Dusicyon avus, който е изчезнал преди около 500 години.

Преди това зъби на дива лисица са били многократно намирани в древни човешки погребения в Аржентина и Перу, което е довело до заключението за символичното значение на това животно за местните общности.

Откриването на почти пълен скелет на лисица в човешки гроб обаче е изключително рядко явление за световната археология.

Животното, принадлежащо към вече изчезналия вид Dusicyon avus, е било със среден размер и тежало 10-15 кг. Тези лисици са изчезнали преди около 500 години, малко след като конкистадорите са донесли домашни кучета със себе си в Патагония.

Изследването, проведено от учени от Оксфорд в сътрудничество с д-р Синтия Абона от Института по еволюция в Мендоса (Аржентина), е публикувано в списание Royal Society Open Science.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати