Меню

Избрани новини

Фен зона

Учените са открили, че котките имат 276 изражения на лицето - Човек има само 40 от тях!

Снимка: rawpixel.com

45% от тях са дружелюбни, а 18% са двусмислени, останалите ... по-добре да бягате

 

Учени от Медицинския център на Университета в Канзас и колежа Лион (САЩ) установиха, че лицето на котка може да приеме 276 различни изражения. Извадката включва 53 възрастни домашни котки, живеещи в CatCafe Lounge в Лос Анджелис, пише Naked Science.

 

От август до юни 2021 г. изследователят Лорън Скот записва 194-минутно видео с изражения на котешки лица. Заснемането е извършено след като кафенето за котки затвори и не приема посетители, така че котките да могат спокойно да общуват помежду си. След това Британи Н. Флоркевич разкодира всички движения на лицевите мускули, с изключение на тези, свързани с дишане, дъвчене, прозяване и други несвързани дейности на изражението на лицето.

 

След изследването са записани 276 различни котешки изражения на лицето по време на 186 вътрешноспецифични взаимодействия. Всяко от тях включва 4 уникални движения на лицето от 26.

 

Сред тези движения са: мигане, присвиване на очите, свиване или разширяване на зениците, облизване на носа, отваряне на устата, издърпване на ъглите на устните, както и движение на ушите и мустаците. Интересното е, че лицето на средния човек може да направи само 40 изражения.

снимка: rawpixel.com

 

По-голямата част от израженията на лицето при котките са свързани с дружелюбност - 45%, докато делът на тези, отразяващи агресия (например свити зеници и облизване на устни) е 37%. Останалите 18% от изразите са определени от учените като двусмислени.

 

„Опитомяването е довело до по-голямо разнообразие от вътрешноспецифични социални взаимодействия при котките. Домашните котки често участват в неафилиативни взаимодействия, но те също проявяват множество афилиативни поведения, които са критични за социалното обвързване“, добавят авторите.

 

Проучването може да се прочете по-подробно в списание Behavioural Processes, като последвате линка тук .

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще посрещнете Нова Година?

 

Покажи резултати