Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Учените потвърждават, че премахването на ноктите осакатява котките

Снимка: rawpixel.com

Жестоката процедура е забранена в много страни по света

 

Учените предупреждават, че премахването на ноктите на котка съвсем не е същото като простото им подрязване. Те са изследвали анатомията на повече от дузина екзотични котки, за да разберат как тази операция, наречена онихектомия, засяга мускулатурата на предните крайници на животните.

 

Онихектомията е противоречива и осакатяваща процедура, забранена в много страни, но все още популярна, главно за домашни котки - ноктите се отстраняват заедно с дисталните фаланги на пръстите. 

 

В Германия, Швейцария и Обединеното кралство ампутацията на ноктите на котки е забранена със закон, а в много други европейски страни също е забранена от Европейската конвенция за защита на животните. 

 

В България тази процедура не се практикува, обясни пред LifeOnline.bg д-р Цветан Цонев от ветеринарна клиника "Д-р Цонев" във Варна.

 

„Тази процедура е забранена от закона за защита на животните, тъй като се определя като нехуманна и не се прави, поне не в клиниките.“, обясни ветеринарният лекар.

 

Най-честите причини за прибягване до подобна процедура е за да се избегнат щетите по домашното имущество. Собствениците на домашни любимци често твърдят, че няма друг начин да се предотвратят повреди и драскотини по мебелите. И докато някои случаи на онихектомия може да са медицински оправдани, като например лечението на паронихия или неоплазия, те са малцинство.

 

 

За развлекателни цели на тази жестока процедура се подлагат и така наречените големи котки - пуми, пантери, тигри, лъвове и др. Това се прави за безопасността на хората, които искат да играят и да се снимат с екзотично животно.

 

По света повечето клиники и ветеринарни лекари отказват да извършват тази операция, а защитниците на животните изискват пълната й забрана в световен мащаб. Причината е, че ноктите и дисталните фаланги играят важна роля за поддържането на статична поза и бързото придвижване на котките. Котките точат ноктите си, за да поддържат дължината и остротата си, което е необходимо за защита, катерене, комуникация, маркиране на територия и лов.

 

Следователно, онихектомията нарушава анатомията и поведението на животните и причинява артрит, разрушаване на възглавничките на лапите, ненормална стойка и походка, синдром на "омекнали крака" и много други заболявания и състояния.

 

Биолози от Университета на Северна Каролина и Университета на Аризона (САЩ) проведоха проучване, за да анализират миологичния аспект (свързан с мускулите) на премахването на ноктите, тъй като това не е било проучвано преди. Те изследват мускулната структура, плътност и маса при 18 екзотични котки с нокти и без нокти, вариращи от по-малки видове като рисове, сервали и оцелоти до лъвове и тигри.

Резултатите от изследването показват, че онихектомията значително засяга миологията както на малки, така и на големи котки. Има отрицателен ефект върху дълбоките флексори на пръстите - мускулите, които се прикрепят към фалангите, ампутирани по време на операцията.

 

Други мускули на предмишницата не компенсират тези загуби, а котките без нокти имат по-слаби предмишници и биомеханика.

 

Онихектомията е вредна не само за домашните котки, но и за големите котки. Тя значително облекчава мускулатурата на дълбоките флексори на пръстите при големи котки, което води до намаляване на силата на предните крайници с 46-66% в зависимост от размера на животното.

 

Целта на зоолозите е била обективно да документират ефектите от тази операция върху животните. Учените изразяват голяма загриженост от жестокостта на тази практика и призовават да не се осакатяват котки и други животни, защото те са невероятни същества и заслужават нашето уважение.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати