Меню

Избрани новини

Звездите

Френските Оскари ще забранят на сексуални престъпници да участват в церемонията

Това се налага заради предишен гаф с Роман Полански и сегашния скандал със Софиян Бенасер

 

Организаторите на престижните филмови награди Сезар, френският еквивалент на Оскарите, обявиха, че през 2023 г. лица, обвинени в сексуални престъпления, както и всякакви други незаконни действия, наказуеми със затвор, няма да могат да участват в церемонията по награждаването.

 

По-конкретно, това означава, че изгряващата звезда на световното кино, 25-годишният френски актьор Софиян Бенасер, който е разследван за изнасилване, няма да бъде поканен на церемонията, насрочена за 25 февруари, въпреки факта, че разследването е не е завършено, а самият Бенасер категорично отрича вината си.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Sofiane Bennacer (@sofianebennacerofficiel)

 

Френската академия за изкуства и филмови технологии предприе тази стъпка, имайки предвид инцидента през 2020 г., когато Роман Полански получи наградата за най-добър режисьор

 

Още през 1977 г. той бяга от Съединените щати, където режисьорът е заплашен от затвор по обвинения в изнасилване. Оттогава Полански всъщност живее в бягство - главно във Франция и Швейцария - и връчването на престижна филмова награда за него предизвика вълна от възмущение и негативизъм.

 

Тази година организаторите на церемонията имаха опасения, че историята може да се повтори, затова още през ноември Бенасера беше изключен от списъка с номинираните за Сезар, като уточниха, че обмислят промяна на правилата за участие в церемонията и състезанието като цяло.

 

След близо месец и половина мълчание, във вторник академиците най-после оповестиха публично решението си. Забранено е участието в тазгодишната церемония на лица, които са разследвани за престъпления с реална присъда затвор и особено престъпления със сексуален характер.

 

Забраната важи и за вече осъдените. Организационният комитет на наградата добави, че временно наложеното ограничение може да стане постоянно - сега този въпрос се обсъжда.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Roman Polanski (@roman.polanskii)


„От уважение към жертвите беше решено да не се акцентира върху онези, които според разследващите органи биха могли да бъдат замесени в извършването на насилствени действия“, се казва в изявлението на Френската академия. 

 

В документа изрично се посочва, че тези, които се явяват в подобни разследвания като жалбоподатели, се считат за „жертви“ – дори ако все още няма процес по делото.

 

25-годишният Бенасер беше номиниран за награда за ролята си в комедийната драма "Les Amandiers" ("Завинаги млади"), режисирана от Валерия Бруни-Тедески, по-голямата сестра на бившата френска първа дама Карла Бруни.

 

На 16 ноември 2022 г. Бенасер влезе в списъка на Академията с 32-ма най-обещаващи млади актьори. Само няколко дни по-късно се появиха първите съобщения, че той е обвинен в изнасилване и сексуален тормоз.

 

Самият Бенасер категорично отхвърли тези обвинения, като каза, че е по-вероятно самият той да е станал жертва на бивша приятелка, която е сплашила още няколко жени, за да свидетелстват срещу него.

 

Валерия Бруни-Тедески, заедно със сестра си Карла Бруни-Саркози, застанаха в защита на актьора, като нарекоха шума в пресата "медиен линч" и припомниха презумпцията за невинност.

 

 

Френската академия все още плаща цената за наградите за 2020 г. на Роман Полански, чиято победа за най-добър режисьор предизвика такъв шум, че няколко актриси демонстративно напуснаха церемонията и целият съвет на Академията подаде оставка.

 

Самият Роман Полански и всички, които са работили по филма му и са били номинирани за награди, отказаха да участват в церемонията. Те пуснаха колективна декларация, в която осъждат заплахите срещу тях и феминистките протести.

 

Роман Полански е издирван в САЩ от 70-те години на миналия век по обвинение в изнасилване на 13-годишно момиче. Според прокурорите през 1977 г. той дал на тийнейджъра шампанско и наркотици, след което го принудил да правят секс.

 

Режисьорът се призна за виновен в интимна връзка с непълнолетна през 1978 г., прекара 42 дни в затвора и след това избяга от САЩ, страхувайки се, че сделката му с разследването ще бъде анулирана.

 

Сега Полански живее и работи във Франция, която не екстрадира свои граждани.

А през 2019 г. се появи ново обвинение срещу него - бившият модел Валентина Моние каза, че режисьорът я е изнасилил през 1975 г., когато е била на 18 години. Според адвоката на Полански режисьорът оспорва тези твърдения с "най-категорични думи".

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати