Меню

Избрани новини

Звездите

Британският диджей Тим Уестууд е обвинен в "сексуално хищничество"

Седем цветнокожи жени се оплакаха от тормоз

 

Известният британски диджей и радиоводещ Тим Уестууд е обвинен в тормоз. 

 

Седем цветнокожи жени заявиха, че използвайки позицията си в музикалната индустрия, Уестууд ги е тормозил и ги убеждава да имат сексуални отношения. Диджеят напусна радиошоуто си по-малко от 24 часа след като станаха известни обвиненията.

 

Съвместно разследване на BBC и Guardian разпространи имената на седем жени, които според тях , са преживели развратното поведение на Уестууд между 1992 и 2017 г.

 

Тим Уестууд, който сега е на 64, е водещ на шоуто в събота вечер на хип-хоп радиостанцията Capital Xtra през последните девет години. От 1994 до 2013 г. е водещ на програми на BBC Radio 1 и Radio 1Xtra.

 

Диджеят е известен с това, че предоставя платформа за млади артисти, а гости на неговите програми са били почти всички звезди на света на хип-хопа - от Еминем до Карди Би.

 

За собствените си сетове Уестууд използва псевдонима Big Dawg, под който се изявява в нощни клубове в цяла Великобритания и в чужбина. Паралелно с радиошоуто Уестууд ръководи собствен канал в YouTube.

 

По-малко от 24 часа след като разследването тръгна в ефир, Тим Уестууд напусна шоуто си по Capital Xtra, съобщи компанията Global Radio, която е собственик на станцията. Два от предстоящите му диджей сета в Бирмингам и Богнор Реджис също бяха отменени.

 

Тим Уестууд категорично отрича обвиненията, а неговият говорител ги нарече напълно неверни.

 

"През 40-годишната му кариера никога не е имало оплаквания срещу него официално или неофициално. Тим Уестууд категорично отрича всички обвинения в неправомерни действия", каза говорителят на диджея в изявление.

 

В какво е обвинен Уестууд?

 

Жените, които разказаха историите си пред BBC и Guardian в документалния филм на BBC 3 "Tim Westwood: Abuse of Power", обвиниха диджея в "хищническо сексуално поведение" - включително докосване на интимните им части без разрешение и насърчаване към интимна връзка с него, злоупотребявайки с високия му статус в музикалната индустрия.

 

Всички те са чернокожи и всички се запознали с Уестууд чрез работата му. Преди това разследване те не се познават.

 

Според тях те се срещали с Уестууд, след като пристигали в Лондон от отдалечени градове, с надеждата, че това ще помогне да започнат музикалната си кариера. Вместо това, казват, той ги водел в апартамента си, където започнал да ги тормози и в крайна сметка ги убеждавал да имат интимни отношения, въпреки че първоначално не искали това.

 

Жените казаха, че това отношение от негова страна ги е травмирало дълбоко, оставяйки отпечатък върху целия им бъдещ живот.

 

 

Една от жените, Тамара (имената на обвинителите са променени, за да се защити личният им живот) се среща с диджея през 1992 г., когато е на 17 години. По това време тя била член на R&B група.

 

В интервю за Guardian, след излизането на документалния филм, тя казва, че се радва, че на Уестууд му се е наложило да напусне шоуто си и гласовете им са били чути, въпреки че, както тя се изразява, "оглушителното мълчание" през първите 24 часа след разследването я накарало да мисли, че няма да има последствия.

 

„Сега мисля, че обвиненията бяха твърде големи и твърде много, за да може шоуто му да продължи. Идеята той все още да има предаването си редовно в събота беше просто ужасна за мен“, каза тя.

 

Друга жена, наречена примерно Памела, разкритикува Би Би Си, че са позволили Уестууд да има статута, славата и позицията, с които е злоупотребявал и които според нея са допринесли за поведението му.

 

„Той е толкова голяма публична личност, а ти си просто момиче от малък град. На кого е по-вероятно хората да вярват?“ тя казва.

 

Тя отбеляза също, че е разочарована, но не и изненадана от критиките към себе си и други жени, които избраха да разкажат историите си на журналисти. Според нея в коментарите към разследването хората пишат, че жените са го правили заради внимание и пари.

 

„Но мисля, че тези, които пишат това, са били просто най-лошите ученици в класа“, казва Памела.

 

Каква е обществената реакция?


Изпълнителният директор на Би Би Си Тим Дейви нарече показанията на жените "силни и ужасяващи" и призова всеки, който е претърпял тормоз и има доказателства, да говори.

Дейви каза, че не е открил доказателства, че корпорацията е получавала оплаквания за диджея, когато е работил за BBC.

 

В същото време той увери, че ако някой има доказателства, че диджеят е злоупотребил с длъжността си, докато е работил в корпорация, тогава те ще бъдат разгледани.

 

 

Британският хип-хоп пионер Деби Прайс, бивш член на базираното в Южен Лондон рап дуо Cookie Crew, каза, че е време за честен и открит разговор за репутацията на Уестууд и връзката му с афро-американската музика.

 

"Нашата култура, нашата музика, нашето творчество - всичко, което ни засяга, е насаждано от носители на различна култура от поколения и мисля, че хората са много, много уморени. Те са изтощени", каза тя.

 

Андреа Саймън, директор на Коалицията за прекратяване на насилието срещу жените, каза, че никоя жена не трябва да се страхува да говори само защото може да не й се вярва.

 

„Ние знаем много добре, че това е често срещана история за чернокожи жени и всеки, който е изправен пред расова дискриминация в съдебната система, която често е срещу тях“, каза тя.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (1)

Кокорчо Пипал те през 2017, а се сещаш 2022, кажи че не е за пари цялата работа,че да ти повярвам.Тъпи путки подучени от адвокати.
30.04.2022 09:54 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза