Меню

Избрани новини

Пикантерии

Всичко, което трябва да знаете за Pornhub! (видео)

Netflix пусна документална поредица за култовия сайт за възрастни

 

На 15 март документалният филм "Money Shot: Историята на Pornhub" беше пуснат в Netflix. Чрез интервюта с порно актьори, активни и бивши служители на компанията, филмът описва успеха и скандала около платформата за възрастни.

 

Как филмът се бори със стигматизирането на порнографското съдържание и защо Pornhub можеше да се превърне в най-безопасната платформа, но не стана, разказва Forbes.

 

През 2004 г. трима възпитаници на канадския университет Канкордия измислили услугата Interhub, която по-късно е преименувана на Pornhub. Младите хора не са планирали да създадат най-популярния сайт в света – те просто търсели най-лесния начин да гледат и споделят съдържание за „възрастни“.

 

По-късно немският IТ предприемач Фабиан Тилман купува сайта от неговите създатели. Още през 90-те години на миналия век той създава Next-Generation Affiliate Tracking, който му позволява да продава и рекламира съдържание за възрастни на различни уебсайтове.

 

Така започва историята на IT конгломерата на Тилман „Manwin“ - компанията включва различни еротични сайтове и студиото Brazzers. Постепенно Тилман изкупува най-популярните „откровени“ платформи в различни страни и през 2011 г. привлича инвестиции в размер на 362 милиона долара от 125 класифицирани инвеститори.

 

Тилман стана първият човек, който открито говори за притежаването на услуги за потребители 18+. В повечето страни порнографията е противоречив бизнес от гледна точка на законодателството и общественото мнение, но Фабиан бил сигурен, че откритостта е важна стъпка, за да се работи в индустрията безопасно.

 

През 2013 г. поради данъчни нарушения му се  налага да продаде „Manwin“ на топ мениджърите на компанията, която е преименувана на MindGeek и с течение на времето Pornhub се превъръща в пълноценна медия, която споделя статистика, води социални мрежи и провежда събития.

 

До 2020 г. Pornhub и MindGeek непрекъснато увеличаваха приходите и броя на потребителите, докато Pornhub не се оказа в центъра на противоречие относно разпространението на незаконни видеоклипове, които включват непълнолетни или показват секс без съгласие.

 

 

„Money Shot: История на Pornhub“

 

Документалният филм на Netflix описва как услугата е постигнала успех и след това е изправена пред стотици съдебни дела, пикети срещу Pornhub и ограничения от платежни оператори. 

 

Филмът запознава зрителите с двете страни – хората, чийто живот се е подобрил благодарение на PornHub, и тези, които се борят срещу платформата.

 

От една страна, платформата помогна на много актьори и режисьори на филми за възрастни. Pornhub позволи на създателите на такова съдържание да увеличат печалбите си и да спрат да бъдат зависими от студиата. 

 

Потребителите имаха възможност да плащат за работата на създателите с банкови карти, а актьорите можеха да работят в безопасна среда - да създават съдържание у дома, да го качват сами в платформата и да получават пари.

 

В същото време платформата е причинила допълнителни страдания на истинските жертви на насилие. Докато професионалните актьори проверяваха акаунтите си и качваха свои собствени официални видеоклипове, Pornhub все още даваше възможността да се качват и нелегални видеоклипове. 

 

Жертвите на тези записи в повечето случаи са жени и тийнейджърки, които са се сблъскали с насилие в реалния живот, записано на камера и публикувано в мрежата. Борбата с платформата за правото да премахне видеоклипа може да продължи с месеци, а евентуално премахнатото съдържание често много скоро се появява отново там.

 

През 2018 г. Съединените щати приеха закон, който забранява на гражданите да участват в разпространението на съдържание, свързано с трафик на хора, с цел последваща сексуална експлоатация, а през 2020 г. стартира кампанията Trafficking Hub, която привлече вниманието на света към факта, че Pornhub монетизира малтретиране на деца, изнасилване и други форми на секс без съгласие. 

 

Кампанията събра повече от 2,5 милиона подписа в полза на принудителното закриване на платформата.

 

През декември 2020 г. The New York Times публикува статията The Children of Pornhub (Децата на Порнхъб), включващ разкази на непълнолетни жертви на сексуално насилие, заснети и публикувани в Pornhub. 

 

След появата на тази публикация Visa и Mastercard спряха да работят с платформата и потребителите вече не можеха да плащат за проверено съдържание от актьори с банкова карта.

 

 

Забраните - коз в ръцете на производителите на незаконно съдържание

 

Според много експерти от индустрията деактивирането на системите за плащане и опитите за блокиране на Pornhub няма да помогнат в борбата срещу незаконната порнография и само ще изгонят законните представители на индустрията в сянка, което улеснява разпространението на полов акт без съгласие.

 

Журналистът Николас Кристоф, който участва във филма, отбелязва, че има начини да се предотврати появата на видеоклипове с истинско насилие в Pornhub: само проверени потребители трябва да качват съдържание, услугата трябва да забранява изтеглянето на всякакви филми и модерирането трябва да е по-добро.

 

Във филма на Netflix един от бившите модератори на платформата признава, че материалите, които са обект на нарушения се разглеждат от PornHub наистина изключително недобросъвестно - компанията не мисли за жертвите на насилие, интересува се само от печалбата.

 

Филмът не дава отговори, а "откроява" въпросите. Очевидно хората ще продължат да гледат, снимат и качват подобно съдържание, но как можете да направите този процес безопасен както за зрителя, така и за участващите? Как да предотвратим записите на истинско насилие да достигнат до стрийминг платформите?

 

Всички адвокати, участващи във филма, признават, че проблемът не е само в Pornhub. В Twitter, Facebook, YouTube и други социални мрежи се води борба с незаконните видеоклипове. И въпреки че интернет не може да се превърне в напълно безопасно пространство, това е една от най-важните социални задачи днес.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза