Меню

Избрани новини

Звездите

Oсъдиха Шакира на три години лишаване условно и глоба от 7,8 милиона евро

Певицата се споразумя с прокуратурата в Барселона

 

Колумбийската поп звезда Шакира се призна за виновна по обвинението в укриване на данъци. Тя се сключи споразумение за условна присъда, ако плати глоба. След сделката с прокуратурата делото по нейния случай е прекратено.

 

В Испания прекратиха процеса срещу поп звездата Шакира, обвинена в данъчни измами, предаде АФП. Като част от споразумение с прокурорите 46-годишната колумбийка се призна за виновна в укриване на данъци, след което съд в Барселона я осъди на три години затвор условно и глоба от 7,8 милиона евро. Певицата, чието пълно име е Шакира Изабел Мебарак Рипол, лично присъства на съдебното заседание в понеделник, 20 ноември. Тя публично се съгласи с присъдата.

 

 

Прокуратурата поиска осем години за Шакира

Обвинението поиска певицата да бъде осъдена на осем години затвор и глоба от 23,8 милиона евро. Преди това Шакира отхвърли предложението на прокуратурата за уреждане на въпроса извън съда и години наред отричаше каквото и да е нарушение. 

В писмено изявление, публикувано от вестник El Mundo, тя увери, че се е съгласила на споразумението в полза на синовете си: „Имах две възможности: да се боря докрай, застрашавайки спокойствието си и спокойствието на децата си, да спра да създавам песни, албуми и турнета“ или „са затворя тази глава от живота си и да я оставя в миналото“. 

Според Шакира нейните адвокати са били уверени, че ще спечелят този процес. „Въпреки това, след много години борба, взех това решение“, каза певицата.

 

Спорът с данъчните продължи почти пет години

След проведено разследване испанските данъчни власти заключиха, че в периода 2012-2014 г. Шакира не е платила около 14,5 милиона евро на данъчните. Като се вземат предвид лихвите, общите претенции на испанските фискални власти към този момент възлизат на 19,4 милиона евро.

На 14 декември 2018 г. прокуратурата в Барселона обвини Шакира в шест данъчни престъпления. По-специално се твърди, че в продължение на три години певицата е посочила Бахамските острови като свое официално място на пребиваване, въпреки че всъщност е живяла в Испания с официалния си съпруг, защитника на футболния клуб Барселона Жерар Пике.

Според прокурорите Шакира е прекарала повече от половината от времето си в Испания през тези години и следователно е трябвало да плаща данъци там. Въпреки това до 2015 г. тя декларира данъчното си пребиваване на Бахамите. През лятото на 2023 г. испанската прокуратура образува друго наказателно дело срещу Шакира. Според тях през 2018 г. тя е си е спестила плащането на данъци на обща стойност 6 милиона евро.

 

Сега поп звездата живее в Маями

Адвокатите на колумбийската поп звезда твърдяха, че до 2014 г. клиентката им е водила "номадски начин на живот" и е спечелила повечето от парите си от международни турнета. Тя се премести за постоянно в Испания малко преди раждането на втория си син през януари 2015 г.

След като се призна за виновна и прие условията на споразумение с испанската прокуратура, Шакира си спести процес, в който се очакваше да свидетелстват близо 120 свидетели. По време на процеса щяха да станат известни много подробности от личния живот на Шакира: за да докаже обвинението, прокуратурата разпита нейните съседи, анализира снимки в интернет и оцени сметките за услугите на фризьори. Клиники и други разходи на звездата.

След раздялата с Пике, която стана публично достояние миналата година, Шакира живее със синовете си Милан и Саша в Маями, Америка.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза