Меню

Избрани новини

Фен зона

МИ5 пусна страница в Instagram, за да разсее митовете за себе си от филмите за Бонд

Британското контраразузнаване повдига завесата в тайните служби и шпионажа

 

Британската служба за контраразузнаване МИ5 откри профил в Instagram с цел да направи работата си по-прозрачна и да разсее стереотипите, включително че служителите й са големи фенове на "Мартини", както е показано във филмите за Джеймс Бонд.

 

Акаунтът @mi5official ще работи във формат за въпроси и отговори, а настоящите служители на контраразузнаването ще водят диалог с потребителите. Освен това там ще бъдат публикувани и обяви за работа.

 

Ръководителят на МИ5, Кен Маккалъм, насочи вниманието на бъдещите последователи към забавна игра на думи от английския език, в която глаголът to follow означава не само „да станеш абонат на акаунт“, но и „следя“, „проследявам“.

 

Но вече сериозно, той каза, че принципът на по-голяма откритост трябва да се превърне в ключов в работата на тайната служба за следващото десетилетие.

 

В дописка за британския Daily Telegraph Маккалъм признава, че страниците в социалните мрежи отдавна са нещо обичайно за повечето компании, но изключително необичайно за тайните служби да го правят.

 

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MI5 (@mi5official)

 

Това, каза той, е основната дилема за МИ5: от една страна, желанието да стане по-разбираема институция за обществеността, а от друга, осигуряване на национална сигурност, което предполага пълна тайна.

 

Според Кен Маккалъм обаче социалните мрежи могат да играят много важна роля при намирането на нов персонал. „Би било опасно самонадеяност да мислим, че МИ5 може да си осигури всичко, от което се нуждае, без да излиза извън балона“, каза той.

 

Службата се надява с помощта на Instagram да сложи край на най-вкоренените митове за работата си. Предвижда се също така да бъдат пуснати някои от класифицираните по-рано материали, изобразяващи живота на МИ5 през цялата му 112-годишна история.

 

На потребителите ще бъдат обяснени тънкостите в работата на всяка връзка на контраразузнаването - от оперативните агенти до служителите за наблюдение. В същото време Маккалъм предупреждава, че настоящите отговорности на тези хора остават класифицирани.

 

"Трябва да се отървем от стереотипите като необходимото използване на мартини и да поговорим малко повече за това какво всъщност е MI5. Принадлежност, финансови възможности, увреждания или в коя част на страната са родени", - казва ръководителят на британското контраразузнаване.

 

МИ5 далеч не е първата тайна служба, която търси контакт с потребителите на социалните медии.

 

Британският правителствен комуникационен център (GCHQ) стартира страница в Instagram през 2018 г., а ЦРУ вече има 3,2 милиона последователи в Twitter.

 

Новоназначеният нов шеф на британското разузнаване за МИ6, Ричард Мур, е известен и като активен потребител на Twitter с много последователи.

 

Ръководителят на МИ5 Кен Маккалъм говори за желанието си за по-голяма откритост още през октомври миналата година, когато встъпи в длъжност.

 

„Повече прозрачност в работата на МИ5 и повече взаимодействие с обществеността е може би една от основните задачи, които си поставих по време на мандата си, каза Маккалъм.„ Голяма част от това, което правим, трябва да останат невидими. Но кои сме ние, не трябва да бъде тайна. Откритостта е ключът към бъдещия успех."


 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Как оценявате нивото на българските сериали?

 

Покажи резултати