Меню

Избрани новини

Риалити

Отново се изложихме! Британският „Гардиън“ с разкритие за резила на NOVA и Vip Brother!

Ето каква е истинската причина Ванко 1 да напусне Къщата

Български рапър, осъден за трафик на много жени и деца за проституция, обяви своето внезапно напускане на "ВИП брадър" в България след протестите на защитниците на правата на жените.

Това съобщава авторитетният "Гардиън", публикувайки статия за родната "знаменитост", прочула се далеч извън пределите на родината, съобщи по-рано ПИК.

"Гардиън" отбелязва, че осъденият трафикант влиза в едно от най-големите телевизионни предавания в България, без оглед на криминалното му минало. През последните дни обаче започват да валят от оплаквания от зрители и активисти в цялата страна относно включването на Иван Главчев - Ванко 1 в риалитито.

Рапърът бе задържан през 2003 г. за употреба на наркотици и принуждаването на 10 жени и едно малолетно момиче към проституция, жертви на международния трафик до страни в цяла Европа.

"Гардиън" посочва още, че "ВИП Брадър" е едно от най-големите телевизионни предавания в България, привличайки милиони зрители всяка седмица. Според рейтингите от 2016 г. 30% от българските зрители гледат шоуто.

В изявление пред "Гардиън", шведската медийна компания Modern Times Group - собственик на българския телевизионен оператор NOVA, който държи права върху "ВИП (Биг) Брадър", заявява, че Ванко 1 е напуснал къщата по лични причини, но NOVA се чувства длъжна да промени стратегията си за подбор на участниците в програмата.

"В светлината на получените оплаквания към нашата местна компания, ние препоръчахме да бъдат преразгледани критериите за подбор, които се използват за участие в състезания, тъй като наказателното осъждане за такива престъпления е изключително сериозно и компанията няма да включи никого с такава присъда в бъдещи предавания", заявяват от шведската медийна компания.

Изданието припомня, че Главчев бе осъден на 12 години затвор през 2003 г., но присъдата му бе намалена на 4 г. след изменения в наказателния кодекс, въведени след присъдата му, добили популярност като "Измененията Ванко 1", които критиците свързват с корупцията и манипулирането на съдебната система.

Истинската причина за оттеглянето на Главчев от телевизионното шоу не е здравословна.

Реакцията идва, след като женската група "Не Си Сама" публикува отворено писмо, критикуващо решението той да участва в риалитито.

Главчев е известен и със спорните си изказвания за жените. По време на престоя си в Къщата на Големия брат той заявява пред съквартирантите си:

"Не виждам нищо срамно за жената, която стои по-ниско от мъжете". Главчев има проблеми със здравето, но напускането му на шоуто е приветствано от активистите на движението.

"Като оцеляла от трафик на секс робини, се чувствам лично засегната", заявява Галина Лачева, член на "Не Си Сама". - "Но също така се надявам, че новината, че Ванко 1 е напуснал къщата на "ВИП Брадър", е свързана с нашето открито писмо", цитира "Гардиън" думите на българката.

"Крайно време е западното общество като цяло да признае мъжете като Ванко 1 като симптоми, а не като коренни причини. Размерът на телевизионното време, предоставено на жертвите и оцелелите от насилие, в сравнение с това, дадено на поддръжниците на мизантропията, хомофобията, расизма и т.н., говори за себе си", коментира още тя.

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии, заявява, че противоречието е отражение на спадащите медийни стандарти в България, а не на отношението към жените.

"Проблемът е в цялото българско общество, семействата и децата, гледайки шоуто, общата идея за покана на такъв човек, който е извършил прословути престъпления", казва Жотева. - "Станало е тенденция да се канят престъпници по телевизията, защото българските журналисти смятат, че това е огромно постижение", заявява още тя, цитирана от "Гардиън".

Изданието отбелязва още, че България е една от страните, водещи в трафика на хора в ЕС, според държавния департамент на САЩ.

В годишния си доклад за трафика на хора, българската съдебна система беше критикувана за издаването на условни присъди на хора, осъдени за трафик на хора, и недостатъчни законови лостове за защита на потенциалните жертви.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кои са най-дразнещите водещи в ефира според вас?

Трябва ли да има обновяване на телевизионните лица?

 

Покажи резултати