Меню

Избрани новини

Фен зона

България и още три държави спират надпреварата за Евровизия!

Конкурсът не представлявал интерес

 

Четири държави наведнъж решиха да откажат участие в конкурса за песен на Евровизия 2023, който ще се проведе в английския град Ливърпул през май 2023 г. 

 

Става дума за България, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Северна Македония, съобщава BBC.

 

Първа отказа Черна гора, където телевизионният оператор RTCG призна, че не разполага с необходимия бюджет за участието на Подгорица в конкурса: говорим за липса на пари за такса за регистрация, оставане във Великобритания и липса на интерес от страна на спонсори.

 

Сумата, която държавите трябва да внесат в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), зависи от размера на държавата.

 

По-късно за проблеми с разходите се оплакаха и оператори от Северна Македония, Босна и Херцеговина, която не е участвала в Евровизия от 2017 г., и България, където отбелязаха, че „програмата вече не представлява интерес“. 

 

Под въпрос бяха и представянията на участниците от Словения.

 

 

Според BBC на някои от държавите са били поискани да плащат по-високи такси от преди. Това се дължи на факта, че Русия, която беше важен източник на финансиране, беше изключена от надпреварата. 

 

Не се съобщава точно колко всяка страна плаща за участие в състезанието.

 

Черногорските медии обясняват, че средствата, предназначени за Евровизия, ще бъдат използвани за финансиране на национални проекти. Черна гора счете, че регистрационните такси, както и разходите за престоя на делегацията в Обединеното кралство, са твърде тежки. 

 

Северна Македония се позовава на енергийната криза в страната си и също не иска да плаща повишена такса за участие.

 

За пример тази година Латвия чието населени наброява по-малко от два милиона жители е заплатила за участие в състезанието в Италия 140 000 евро. Година по-рано участието им в Евровизия е струвало 150 хиляди евро.

 

Нито Черна гора, нито Северна Македония се класираха за полуфиналите тази година, когато конкурсът за песен на Евровизия се проведе в Торино. Украйна спечели конкурса, но заради войната следващата година Евровизия ще се проведе във Великобритания, а не в Украйна.

 

В петък БНТ съобщи в Twitter акаунта си за Евровизия, че се е оттегля от конкурса. В съобщение до партньорите от OGAE Гърция се казва:

 

„България няма да участва на Евровизия 2023, а най-вероятно и в следващите издания. След анализ беше решено, че тази програма вече не представлява интерес за телевизионния оператор.“


Впоследствие акаунтът за Евровизия в Twitter бе изтрит, но до българските медии така и не беше изпратено официално съобщение за действията и мотивите на обществената телевизия.

 

БНТ не е потвърдила това официално, но и не е оспорила информацията от петък. Официалният списък на телевизионните оператори, участващи в конкурса, беше обявен и изброените 4 държави не са в него.

 

 

България вече се е оттегляла от надпреварата два пъти – от състезания между 2014 и 2016 г., а също и през 2019 г. И двата пъти причините бяха финансови проблеми.

 

Припомнете си, че преди пандемията БНТ бе взела решение да не участва в музикалната евронадпревара, но в последния момент се появи спонсор, който пое разходите и еднолично изпрати Виктория.

 

Силната подготовка и инвестиция обаче бяха съсипани от пандемията и Вики не успя да се представи както се очаква. На следващия конкурс инерцията ѝ вече беше пропиляна, което доведе и до отлив от зри9телски интерес у нас.

 

България е една от държавите с най-позитивна статистика на Евровизия. През 2017-та година 17-годишният Кристиян Костов завърши на второ място в големия финал. През 2007-ма Стоян Янкулов-Стунджи и Елица Тодорова достигат до 5-то място и се превръщат във всеобщи любимци. Поли Генова прави страхотно представяне на две издания на Евровизия – през 2011 и 2016 година.

 

България се е класирала за големия финал пет пъти от общо тринадесет опита в надпреварата.

 

Дебютът ни е в Киев, Украйна през 2005 г. Страната се състезава ежегодно от 2005 до 2013 г., преди да се оттегли за две години поради финансови проблеми.

 

На последния финал в италианския град Торино музикантите от супергрупата Intelligent Music Project не успяха са стигнат до големия финал с песента си „Intention“.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Етикети Евровизия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза