Меню

Избрани новини

Музика

От съображения за сигурност Евровизия 2023 няма да се проведе в Украйна! (видео)

Обсъжда се вариант Обединеното кралство да стане домакин

 

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че конкурсът за песен на Евровизия догодина не може да се проведе в Украйна от съображения за сигурност. Сега се обмисля възможността за провеждането му във Великобритания, чийто представител зае второ място в състезанието.

 

Победител на Евровизия 2022 стана украинската група Kalush Orchestra.

 

Като се има предвид войната, която последва руската инвазия в тазгодишната страна победител, Съюзът проведе задълбочена оценка на риска и осъществимостта, заедно с украинската обществена телевизия и участващите експерти по сигурността“, се казва в изявлението.

 

"С дълбоко съжаление" те отбелязаха, че предвид настоящите обстоятелства украинската обществена телевизия не може да изпълни необходимите гаранции за сигурност за състезанието. 

 

„Музикалният конкурс „Евровизия“ е едно от най-трудните за подготовка телевизионни предавания в света – хиляди хора работят по него, хиляди също присъстват на събитията, а подготовката отнема 12 месеца“, допълват от съюза.

 

EBU обявява, че в резултат на това решение ще започне консултации относно домакинството на Евровизия 2023 с Би Би Си като оператор на държавата подгласник.

 

Коментирайки решението на Европейският съюз за радио и телевизия, BBC заяви, че ще обмисли провеждането на конкурса във Великобритания. Ако Евровизия 2023 се проведе в Обединеното кралство, това ще бъде деветото подобно състезание за страната - никоя друга страна не е домакинствала толкова често.

 

Тази година украинската група Kalush Orchestra, основана през 2019 г., спечели европейския песенен конкурс. Бандата носи името на град Калуш в Ивано-Франковска област на Украйна.

 

В края на май оркестърът на Калуш продаде своята статуетка за 900 000 долара (860 000 евро), за да събере пари за украинската армия, защитаваща страната от руските войски. Парите са били използвани за закупуване на безпилотни летателни апарати.

 

Кристалният микрофон, който беше връчен на музикантите на сцената на състезанието в Торино, беше продаден на търг във Фейсбук. Този търг се проведе едновременно с изпълнението на оркестър Калуш на благотворителен концерт пред Бранденбургската врата в Берлин.

 

На 25 февруари Русия беше отстранена от участие в Евровизия. В изявление на уебсайта на Европейския съюз за радиоразпръскване се казва, че решението е взето на фона на „безпрецедентна криза в Украйна“, която може да накара участието на Русия „да навреди на репутацията на състезанието“.

 

На следващия ден ВГТРК (Общоруска държавна телевизионна и радиопредавателна компания), Първи Канал и Радио Останкино обявиха оттеглянето си от Европейския съюз за радио и телевизия в отговор на изключването на Русия от Евровизия 2022.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати