Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Македонците „изтриха“ българския флаг от клипа си за Евровизия! (видео)

Изпълнителят на песента заяви „Аз съм българин от Варна“

 

Че за Република Северна Македония България продължава да е болна тема е пределно ясно.


Поредния акт на шовинизъм идва със свалянето от интернет на клипа към песента, с която държавата ще се яви на песенния конкурс Евровизия на изпълнителя Васил Гарванлиев.

 

По-късно се появи „редактирана“ версия, в която бяха отрязани точно петте секунди, в които се вижда българският трибагреник.

 

Вероятната причина за „бързата редакция“ са критиките, че в един от кадрите се виждат три платна с цветовете на българското знаме.

 

via GIPHY

 

Видеото е заснето в Националната художествена галерия в Скопие бивша турска баня. В официалния YouTube канал на Евровизия е качен нов клип като въпросната сцена е подменена с други кадри.

 

Междувременно в интервю за един от най-известните влогъри по въпросите на "Евровизия", Васил Гарванлиев обяви, че е български гражданин.


Откъс от интервюто се разпространява в Туитър, в него той обявява, че има два паспорта - македонски и български.

 

И уточнява, че баба му е била българка и има далечни роднини в България.

 

Македонският представител на "Евровизия" е родом от Струмица, откъдето е и премиерът Зоран Заев.

 

За Струмица Гарванлиев казва, че е град, който е много близо до България, просто "от другата страна на границата".


 

 

"Поздравления за смелостта на Васил Гарванлиев. Както ще видите от коментарите, той е обект на омраза" - коментира днес евродепутатът Андрей Ковачев.

 

"Лудост и тъжно! В РСМ се вдигна огромна медийна истерия заради това, че в клипа на песента на представителя на РСМ за Евровизия Васил Гарванлиев, им се привидял българският трикольор. Ех, за всички е ясно, че не е българският трикольор, а случаен кадър от някаква изложба, където нито цветовете, нито тяхната подредба имат общо с българското знаме.


Но по стара югославска традиция, в РСМ няма по-лошо нещо от това някой да има дори и случайно нещо общо с България. Ако пък е и български гражданин, както самият Васил Гарванлиев сам заяви, това е най-голямото престъпление. За това ще бъде поставен на кладата, охулен и публично порицан.


Е, както успяваха по времето на Тито и сега успяха... Клипът за Евровизия ще бъде преработен и уж българският "трикольор" щателно изрязан. Могат даже, ако искат, да забранят официално със закон и ползването на комбинацията от цветовете бяло, зелено и червено, независимо в каква последователност и подредба.


А на кандидата на РСМ за Евровизия, Васил Гарванлиев, изразявам своята подкрепа! Да го подкрепим и за Евровизия" - заяви още евродепутатът Ковачев, цитиран от OffNews.bg.

 

След като през 2020 Евровизия беше отменена заради пандемията, тази година тя ще се проведе на живо в края на май в Ротердам.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 Коментари (1)

Горскио Васил Гарванлиев и антуражът му мапълно съзнателно (търсейки медиен интерес и допълнителни гласове за песента си) са заменили цветовете (бяло, кафеникаво-червено, зелено) от триптиха на Жанета Вангела с цветовете на българското знаме (бяло-зелено-червено):
https://cdn-5859be45f911ca35ec95022d.closte.com/wp-content/uploads/2021/03/evrovizija-spot.jpg

На македонския българин Васил Гарванлиев не му е за пръв път да се опитва да измуфти гласове за песента, с която участвува (като солист или втори вокал) от трета държава. През 2019 година, когато беше само втори вокал на македонската изпълнителка на Евровизия, той се снима с албанската изпълнителка като двамата направиха с ръце албански орел - целта беше да се привлекат албански гласове за песента, в която Гарванлиев пееше.
17.03.2021 21:15 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати