Меню

Избрани новини

Клюкарник

Какво е наследството на Нора Нова и кой я наследява?

Освен музиката си певицата оставя и солидни авоари

 

Ахинора Куманова, по-позната на широката публика с псевдонима си Нора Нова, почина на 9 февруари на 93-годишна възраст.

  

Тъжната новина бе съобщена от нейни приятели, които публикуваха свои спомени със знаменитата изпълнителка.

 

Паркетния лъв Евгени Минчев изрази скръбта по загубата на приятелката си в своя профил във Фейсбук и дори обяви, че връчваната от него награда "Певец на годината" ще почете паметта на Нора Нова:

 

 

Куманова е родена в семейството на баща дипломат и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където баща ѝ е посланик по времето на цар Борис III. По време на Втората световна война с баща си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е убит от Народния съд, а баща ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

 

Трудният житейски път на певицата продължава и по-късно, когато по време на Унгарските събития лежи в затвора, а впоследствие бива принудително разведена от първия си съпруг.


Като певица Нора Нова става известна с песента си „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ“, която освен в България е записана и в Румъния от лейбъла Electrecord.


Въпреки че не представлява страната ни, а Федерална република Германия, тя е първата българка, пяла на конкурса Евровизия. Това се случва през 1964 г., когато тя се явява с песента „Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne“ и стига до финал, но инцидент на сцената я разсейва и проваля шансовете ѝ за победа.

 

Нора Нова и до ден-днешен държи рекорда за музикална творба с най-дълго име на конкурса.


По-късно пък оригиналният запис на песента й е изгубен при пожар в студиата на Датската телевизия. Въпреки това аудио запис оцелява и продължава да живее в YouTube.


След смъртта на Нора Нова всички се чудят какво наследство оставя тя.

 

Приживе певицата продаде огромния си апартамент в столицата за 500 000 евро. Парите от продажбата ще отидат при единствената й наследница – нейната племенница, която живее в Германия.

 

Тя е дъщеря на по-голямата й сестра Илка, пише Галерия.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати