Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Хроничната самота увеличава риска от инсулт с 56%

Снимка: rawpixel.com

Изследователи откриха връзката между самотата и смъртността

 

Ново проучване установи, че самотата може да е свързана с повишен риск от инсулт сред възрастните хора.

Учени от Харвард са изследвали данни събрани сред повече от 12 000 възрастни на възраст 50 и повече години. Два пъти, с интервал от четири години, те проследяват нивата на самота и ги сравняват с честотата на случаи на инсулт.

Участниците, които се описват като самотни при първото проучване, са с 25% по-склонни да получат инсулт. Тези, които постоянно са се чувствали самотни през целия период, са имали 56% по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, които не са се чувствали изолирани.

„Самотата все повече се признава като сериозен проблем за общественото здраве. Нашите констатации допълнително подчертават защо това е така“, каза в изявление водещият автор на изследването Йени Сох, постдокторант в Департамента по социални и поведенчески науки в Харвардския университет.

„Нашето проучване показва, че самотата може да играе важна роля в честотата на инсулт, който вече е водеща причина за дълготрайна инвалидност и смъртност в световен мащаб“, добави тя.

Тези, които са преживели временна самота (както в началото, така и по време на проследяването), не показват ясно увеличение на риска от инсулт.

„Повторната оценка на самотата може да помогне за идентифицирането на онези, които са хронично самотни и следователно са изложени на повишен риск от инсулт. Ако не успеем да се справим с чувството им за самота на микро- и макрониво, може да има сериозни последици за здравето“, казва Сох. - Важно. Трябва да се отбележи, че тези мерки трябва да са насочени специално към борбата със самотата, която е субективно възприятие и не трябва да се бърка със социалната изолация."

Изследователите подчертаха необходимостта от по-нататъшни изследвания, за да разберат механизмите, които стоят в основата на тази връзка.

Самотата е широко разпространен проблем, който засяга милиони хора в Европа. Проучване от 2022 г. установи, че средно около 13 процента от анкетираните казват, че се чувстват самотни през повечето или през цялото време.

Самотата не е само потенциален рисков фактор за инсулт. Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), социалната изолация е свързана с приблизително 50 процента повишен риск от деменция и 29 процента повишен риск от сърдечни заболявания.

От психологическа гледна точка, самотата също е свързана с по-високи нива на депресия, тревожност и самоубийства.

Резултатите от изследването са публикувани в списание eClinicalMedicine.

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , FacebookКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза