Меню

Избрани новини

Звездите

Сръбски актьор загуби ролята си в "Белият лотос" заради награда от Путин и пътуване до Крим!

HBO заменят Бикович, след протест на украинското външно

 

Американската компания HBO прекрати договора си със сръбския актьор Милош Бикович, след като само преди няколко седмици той получи роля в третия сезон на популярния телевизионен сериал "Белият лотос". На участието на Бикович в сериала се противопостави Министерството на външните работи на Украйна, което го обвини в подкрепа на руската агресия, съобщава руската служба на BBC .

През 2021 г. Бикович получи руско гражданство, а през 2018 г. руският президент Владимир Путин го награди с орден „Пушкин“, който руските власти присъждат на чужденци за постижения в областта на културата и изкуството.

Бикович е широко известен в Русия и е участвал в няколко популярни руски филма и телевизионни сериали, включително тези, режисирани от видния поддръжник на Путин Никита Михалков. Бикович също изигра Муслим Магомаев в сериал за живота на певеца, издаден през 2020 г.

На 12 януари стана известно, че Бикович трябва да участва в третия сезон на сериала на HBO „Белият лотос“ разказващ пикантните истории на гостите в тузарски хотел на Хаваите.

Не се съобщава официално каква роля е получил Бикович. Въпреки това Deadline Hollywood (който пръв публикува информация за прекратяването на договора) пише, че актьорът е трябвало да играе „малка редова роля на руснак на име Валентин, любител на флирта и инструктор по йога“.

На 24 януари Министерството на външните работи на Украйна публикува видео в социалната мрежа X (бивш Twitter), в което остро критикува появата на Бикович в американски телевизионен сериал.

Видеото показва как Бикович получава награда от Путин; цитират и думите на Бикович в интервю с Ирина Шихман през април 2022 г., че жителите на Крим са решили да се присъединят към Русия на референдум.

„Добре ли е да работите с човек, който подкрепя геноцида и нарушава международното право?“ - се казва в изявление на украинското външно министерство.

"Не съм готов да променя принципите си.", казва Бикович в отговор на канселирането на договора му.

Бикович пътува няколко пъти до Крим, включително за снимките в руско-сръбския филм „Балканска граница“. През 2019 г. той каза, че украинските власти са му забранили да влиза на територията на Украйна, което може да е свързано с посещението му в анексирания от Русия полуостров.

Както пише Deadline Hollywood, „няма публични препратки към Бикович, подкрепящ инвазията на Кремъл в Украйна. Въпреки това, той не я осъди през 2022 г. и не го направи, след като видеото, на което говори за Крим, се появи миналата седмица", се казва в публикацията.

„Това мълчание вероятно е допринесло за изгонването му от награждавания сериал, тъй като HBO се оказа в трудна ситуация. позиция: трябва да маневрирате между геополитиката и творчеството.".

instagram.com/bikovic

Официалното изявление на HBO, цитирано между другото от Variety, не посочва причините за уволнението на Бикович. „Решихме да се разделим с Милош Бикович и ще бъде намерен нов актьор за тази роля“, каза говорител на компанията.

Скоро след това самият Бикович отговори на съобщенията за решението на HBO. Той публикува изявление в своя Instagram, в което пише, че срещу него „се води целенасочена информационна кампания“.

„Външните обстоятелства започват да влияят на творческите решения, което създава обезпокоителен прецедент, който измества същността на творческата свобода“, пише Бикович.

И допълва, че с удоволствие би участвал в "Белият лотос" - "сериал, който много харесвам".

„Участието ми в проекта стана невъзможно по причини извън творчеството, тъй като не съм готов да променя принципите си“, добавя Бикович.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза