Меню

Избрани новини

Звездите

Почти милиард! Абрамович спаси колекцията си от произведения на изкуството от санкциите!

Това се случи с помощта на бившата му съпруга

 

Три седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, значителна част от колекцията с ценни произведения на изкуството на олигарха Роман Абрамович е била прехвърлена под управлението на бившата му съпруга Дария Жукова, съобщи The Guardian. 

 

Тази стъпка е помогнала на милиардера да заобиколи санкциите наложени над приближените на Владимир Путин олигарси.

 

Позовавайки се на документи, получени от редакцията, изданието съобщава, че колекцията на Абрамович се състои от 367 произведения на изкуството на стойност около един милиард долара. Данните стигнали до журналистите благодарение на изтичане на информация в кипърската компания Merit Servus.

 

Три седмици преди началото на войната Роман Абрамович прехвърля 51% от правата върху колекцията си на бившата си съпруга Дария Жукова, оставяйки 49% за себе си. Така колекцията не е била обект на санкции, наложени на други активи на олигарха, включително футболния клуб Челси. 

 

 

Великобритания конфискува богатството на Абрамович миналата година, но ценната колекция от картини беше спасена с помощта на бившата му съпруга. Сделката е извършена на 4 февруари 2022 г., което навежда на мисълта, че приближения кръг на Путин са били наясно с това какво предстои и какви ще бъдат последиците.

 

Според разследване на The Guardian и Службата за организирана престъпност и корупция колекцията е доста внушителна. Анализът показа, че тя се оценява на 963 милиона щатски долара и включва няколко десетки шедьоври. 

 

В това число платна на известни художници като Пабло Пикасо, Клод Моне, Казимир Малевич, Франсис Бейкън, Лучиан Фройд, Алберто Джакомети, Рене Магрит и други изключителни творци. 

Например триптихът на Франсис Бейкън от 1976 г. е закупен на търг за 86,3 милиона долара, рекордна цена за произведения от следвоенния период.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Евгений Лисицын (@evgen_lisitsin)

 

Физическото местоположение на всички тези произведения е неизвестно. Според разследването колекцията се управлява от Seline-Invest, която принадлежи на холдинга Ermis Trust Settlement на Абрамович.

 

Абрамович и Дария Жукова се ожениха през 2008 г., но се разведоха през 2017 г. Жукова заема ръководни позиции в няколко известни галерии. Благодарение на втория си брак тя стана гражданка на САЩ и беше освободена от всякакви санкции. Тя публично осъди започнатата от Владимир Путин война в Украйна.

 

 

Милиардерите в САЩ често прибягват до придобиването на изключително скъпи произведения на изкуството, които държат в данъчни складове за да избегнат данъци, нищо чудно и в случая с Абрамович ситуацията да е аналогична и творбите да са заключени в подобно данъчно убежище.

 

Роман Абрамович е един от седемте руски олигарси, срещу които Великобритания наложи санкции миналия март. Неговите активи, включително футболния клуб Челси, бяха замразени, както и яхта на стойност 700 милиона долара, за която се смяташе, че на борда й има колекции от произведения на изкуството, беше конфискувана. 

 

Освен това му беше забранено да прави бизнес в Обединеното кралство или да влиза на територията му.

 

Данните, получени от публикацията, се отнасят само за 2022 г., така че текущото местоположение на колекцията остава неизвестно.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза