Меню

Избрани новини

Звездите

По заповед на руския консул! Арестуваха музиканти в Банкок! (видео)

„Казаха ни, че това е заповед на руския консул!“- Би-2 - за затвора в Банкок, спасяването на групата и плановете за бъдещето

 

Руската група Би-2 ще продължи да изнася концерти в Европа, Северна Америка и страни, „където съществуват демократични закони“, казва водещият певец на групата, известен като Лев Би-2 (Егор Бортник, когото руските власти включиха в списъка с „ чуждестранни агенти”). 

В интервю за BBC той разказа как членовете на групата са оцелели в затвора в Тайланд, с какво са били заплашени и какво планират да направят по-нататък.

Тази седмица приключи историята със задържането на руската рок група Би-2 в Тайланд. Миналата седмица стана известно, че членовете на групата са били задържани на остров Пукет, след което първо са били глобени, а след това изпратени в местен имиграционен затвор.

Официалната причина са „проблеми с документите“. Но самите музиканти, адвокатът, който им е помогнал, и руските опозиционни политици обвиняват руското консулство в Тайланд за неприятностите на групата с властите.

Bloomberg, цитирайки два източника, съобщи в четвъртък, че руското министерство на  външните работи стои зад преследването на музиканти, които се противопоставят на войната, в „приятелски“ страни на Русия. Министерството на външните работи, според агенцията, е задължило руските дипломати да се занимават с това. Наистина, напоследък руските музиканти все по-често срещат проблеми в чужбина.

Историята с "Би-2" завърши щастливо. Първоначално Бортник успя да замине за Израел, чийто гражданин е. А на следващия ден за там отлетяха останалите шестима членове на групата, включително трима души, които имаха само руски паспорти.
Би-2 осъди атаката на Русия срещу Украйна и последователно се противопостави на войната. Групата беше принудена да напусне Русия.

В Тайланд музикантите - особено онези, които имаха само руски паспорти - бяха заплашени от депортиране в Русия. 

Депутатът от Държавната дума Андрей Луговой описа възможната им съдба там: „Скоро те ще свирят и пеят на лъжици и на метални чинии, ще танцуват степ пред съкилийниците си“.

Но това беше избегнато, до голяма степен поради активното участие на чуждестранни дипломати, предимно от Израел и Австралия, в съдбата на музикантите. Те бяха подпомогнати и от руски политици, избягали от Путин в чужбина и дори, според един от тях, Максим Кац, от известния през 90-те години руски олигарх Владимир Гусински, сега живеещ в Израел.

Но в други страни групата все още може да има проблеми. Руското издание Mash съобщи за евентуална отмяна на концертите им в Дубай.

Руската служба на Би Би Си разговаря с Лева Би-2 за бъдещите планове на групата.

BBC: Когато слушам историята ви, звучи като трилър. Имало ли е моменти, в които сте се чувствали сякаш всичко е на ръба? Кои бяха най-страшните ви моменти?

Лев "Би-2": Знаех със сигурност, че моята страна Израел няма да ме изостави. Затова изобщо не се тревожех за себе си. За мен най-лошото беше да замина, да оставя нашите музиканти там, които имаха Lesse Passe (временен израелски паспорт, с който не можеш да влезеш в Тайланд без виза) и затова влязоха с руски паспорти, и тези, които нямат друго освен руско гражданство, нищо друго.

Много съм благодарен на консула Ели Осне, който в началото беше скептичен по този въпрос - и това е разбираемо. Но за нас беше много важно да спасим цялата група. Не знам точно всички подробности как се случи това, защото при нас дойдоха и американски представители, и австралийското посолство. Това явно е резултат от такава обща работа.

От наша страна, когато усетих, че замирисва на изгоряло - това е такава метафора - успях, когато все още държахме телефони в ръцете си, просто да кажа на моя приятел Игор Рубинщайн, който е приятел от детството и който също и съавтор на някои песни, че имаме [проблеми], че е необходимо да раздухаме информационната буря. За да привлечем вниманието към факта, че беззаконието се случва в самия Пукет, където, както се оказва, администрацията на [руския президент Владимир] Путин управлява този остров, а не държавата Тайланд.

BBC: Как се опитаха да ви депортират? Използваха ли сила?

Лев Би-2: Всичко това е мека сила. Организаторът на концерта не е платил работна виза. Но самата операция [по задържането на групата] явно е била подготвена предварително. Те просто намериха слабо място, за което да се хванат. Има някакъв документ, който ви позволява да работите в тази страна за ограничен период, за един ден, например.

И, естествено, след концерта не излязохме от затвора. Първо беше Пукет, след това ни транспортираха до Банкок.

Всеки път условията ставаха все по-ужасни. В Пукет все още беше горе-долу поносимо, да речем. Но когато пристигнахме в Банкок и видяхме около 80 души в една стая, лежащи на пода на купчини, трябваше да ги прекрачиш, за да отидеш до тоалетната... Където светлините винаги са включени, а ти не знаеш кое време е, защото няма прозорци, но има тези малки решетки до тавана - прашни, мръсни. Не разбираш дали там има слънчева светлина или свети нощна лампа.

Първо, във всеки случай следственият арест или затворът, или нещо друго винаги е лошо. Да кажем, че не разбирахме защо има такова странно наказание, което ставаше все по-тежко, въпреки че бяхме платили глобата. Не можахме да разберем до къде стигат пипалата. По всичко личи, че това е заповед на руския консул.

BBC: Как разбрахте позицията на консулството?

Лев Б-2: Хората, които ни държаха, просто ни казаха честно за това. Нямаше тайни, казаха конкретно откъде идва поръчката.

BBC: Смятате ли, че са избрали вас или същото може да се случи и с други групи?

Льова Б-2: Ние имаме антивоенна позиция, ние сме против войната, ние сме против режима на Путин. Не сме правили никакви компромиси с властите. Просто напуснахме страната, въпреки факта, че някои от нашите музиканти все още продължават да живеят в нея. В един момент нашата позиция стана просто опасна за живота ни. Сега можете да очаквате всякакви мръсни номера от руските власти. Сега просто ще бъдем по-внимателни при избора на места [за концерти]. Такава ситуация.

BBC: Сега само в Европа ли ще свирите?

Лев Б-2: Европа, Америка, страни, в които има демократични закони.

BBC: Какво ще се случи с членовете на групата, които имат само руско гражданство? Ще се върнат ли в Русия?

Лев Б-2: Не, няма да се върнат в Русия. Поради факта, че имаше такъв резонанс в световната преса, те получиха покани от няколко страни. В близко бъдеще те трябва да решат къде ще живеят. Никой няма да се върне в Русия.

BBC: Как се почувствахте на летището днес? Имаше ли съмнения, когато се разделихте?

Лев Б-2: Тръгнах си със свито сърце, разбира се. Но аз дойдох тук и веднага се включих в работата, за да измъкна момчетата. Въпреки че разбира се, моята роля в това отношение като цяло е абсолютно незначителна. Има хора, започвайки от Игор Рубинщайн, Максим Кац, и Дмитрий Гудков, и [Иля] Варламов, и Абас Галямов - това е огромен брой хора, които помогнаха всичко да стигне до такова ниво, че бяхме забелязани в политически план ( всички тези хора, с изключение на личния приятел на музикантите Игор Рубинщайн, са включени от руските власти в регистъра на „чуждестранните агенти“ ).

И след това започна битка на политиците, в която, струва ми се, израелското външно министерство спечели съкрушителна победа.

BBC: Каква е ситуацията в момента? Сигурно е психически и физически трудно да преминеш през това?

Лев Б-2: Аз съм силен човек, работих тук в кариери в Израел година и половина, когато пристигнах за първи път. Затова, слава Богу, имам запас от здраве.

Психологически беше трудно, защото всички живеем в състояние на депресия. Когато започна войната, нормалният живот за мен приключи, защото докато убиват хора, не мога да се чувствам спокоен, особено близките ми хора. И аз се тревожа еднакво за тези, които останаха в Русия, и се тревожа, естествено, за тези хора, които умират поради руската агресия срещу Украйна.

Руската служба на BBC е изпратила запитване до руското посолство в Тайланд и руското генерално консулство в Пукет. Директен отговор няма, но вечерта на 1 февруари на сайта на руското Министерство на външните работи се появи комюнике , озаглавено „Относно фалшиви публикации в интернет относно ситуацията със задържането на членове на група Би-2 в Тайланд.” „Нито една от „сензационните” бележки няма никакви основания, а инсинуациите срещу руските дипломати са лъжи от начало до край”, се казва в публикацията.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза