Меню

Избрани новини

Фен зона

На Хаваите родил се е Учителя Йода, медиите казват!

Досега произходът на известния джедай беше забулен в тайна

Произходът на Учителя Йода, най-великият от джедаите, винаги е бил загадка за феновете на "Междузвездни войни". Създателят на фантастичната сага Джордж Лукас е забранил да се разкрива произхода на героя във всички книги и други творби на базата на оригиналната история, за да направи наставникът на Люк Скайуокър загадъчната личност.

Междузвездни войни

Въпреки това, в униврситета Queen Mary Лондон са решили да нарушат забраната и анализирали  стила на речта на Учителя Йода, за да установят произхода му. В изследването е участвал и експерта по лингвистика Дейвид Аджер, пише Мирър,, отбелязвайки, че учения е трябвало да използва детективски методи.

Аджер напомня на репортерите, че всички други същества от вселената на "Междузвездни войни", понякога говорят на родния си език - като Евокуте, Укитата и дори Джаба Хътянина. Учителя Йода обаче, винаги говори развален английски, като е ясно, че това не е роден език за него. Лингвистът решил да назове условно родния му език Йодиш.

"Можем да научим нещо за родния език на Йода, анализирайки как говори той на английски. Той използва английски думи, но се придържа към структурата и словореда на родния си език.", каза анализаторът.

R2-D2

В крайна сметка проучването дава неочакван резултат – оказа се, че най-близо до начина на  изразяване на Йода е граматиката на местния хавайски език, който се характеризира с подобна инверсия на фразите.

С представянето на своето открие Дейвид Аджер изрази надежда, че то ще послужи като популяризиране на лингвистиката и ще покаже възможностите, които предлага тази наука.

Кари ФишърКоментари (1)

RomanRub Купить счётчик газа и другое газорегуляторное оборудование в Москве и Московской области. Мы предлагаем сигнализаторы загазованности марки Seitron от 12000 рублей.
05.07.2022 23:49 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати