Меню

Избрани новини

Фен зона

Окрадоха най-голямата колекция предмети от „Междузвездни войни“

Междузвездни войни
Снимка: кадър от филм

Извършителят е известен на полицията, повдигнато му е обвинение

Собственикът на най-голямата колекция от предмети свързани с космическата сага "Междузвездни войни"  Стив Сенсуит съобщи, че негов дългогодишен приятел го е ограбил. Крадецът е откраднал повече от 100 предмета, съобщава Yahoo News, позовавайки се на АФП.

Според Сенсуит, който ръководи музей с некомерсиална цел в ранчото „Оби Уан“ на север от Сан Франциско, където може да се видят повече от 400 хиляди експоната по темата "Междузвездни войни", кражбата е извършена в периода от края на 2015 г. до края на 2016.

По приблизителни оценки, от колекцията са изчезнали около 120-130 артефакти на стойност около 200 хиляди долара, като много от тях са уникални.

Сенсуит е бивш репортер на Wall Street Journal, който в продължение на 15 години, преди да напусне поста си през 2011 г., е отговарял за връзката с феновете в компанията на Lucasfilm, компанията създател на сагата. Той обяви името на крадеца - 45-годишният колекционер на предмети от "Междузвездни войни" Карл Канингам от щата Джорджия.

Според Сенсуит, двамата са запознали преди 20 години. Кънингам често ходел в музея и Сенсуит му имал пълно доверие. Колекционерът се оплака в изявление на сайта на музея, той познавал Карл от много години и го смятал добър и надежден приятел, дори го приемал много пъти в своя дом. Шерифския офис потвърди пред АФП, че Кънингам е обвинен в кражба и е освободен под гаранция на 13 март.

Дарт Вейдър

Колекцията на Стив Сенсуит влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата в света по темата "Междузвездни войни". Кражбата изплува след като друг колекционер, Филип Уайз, забелязва липсата на един от най-редките си експонати. 

Тогава се оказа, че играчката е била предложена за продажба. Продавачът казва, че я е купил от Кънингам, и след това изпраща списък със закупеното. В този списък са и предмети от колекцията на Сансуит. Карл Кънингам признал за кражба на предметите и  помолил за прошка собственика на колекцията.

Междузвездни войниКоментари (2)

Stanleydak Торти на правилното хранене в Казан
25.08.2020 13:25 / Отговор
Tyreseefs Красногорск реставрация на вани
26.08.2020 14:42 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза