Меню

Избрани новини

Пикантерии

Мъск пусна интернет на изолирано амазонско племе - В резултат те се пристрастиха към порно и станаха мързеливи

Главатарите на племето са притеснени от вредите на интернет

 

Изолираното племе Марубо, живеещо в джунглата на Амазонка, получи достъп до сателитния интернет от Starlink през есента на 2023 г. Оттогава местните тийнейджъри са открили Instagram и чатят с непознати онлайн, а мъжете са открили футбола. Някои са се пристрастили към порно, станали мързеливи и по-агресивни, пише „Ню Йорк Таймс“ и разказва как интернет е повлиял на изолирано племе.

„Не ни спирайте интернета“

Журналисти от The New York Times са посетили местата, където живее племето Марубо, което сега наброява около две хиляди души и живее в села по поречието на река Итуи дълбоко в тропическите гори на Бразилия. В продължение на стотици години хората от това племе водят изолиран начин на живот: говорят собствен си език, пият халюциногенната напитка аяуаска, за да общуват с горските духове, и ловят маймуни коата, от които приготвяха супа или ги отглеждаха като домашни любимци.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Enoque Marubo™ (@iskoshapomarubo)

 

През септември 2023 г. местните жители бяха свързани с високоскоростен интернет.

„Когато се появи, всички бяха щастливи. Но сега ситуацията се влоши“, каза 73-годишният местен жител Цайнама Марубо (това е фамилното име на всички хора от племето). Тя се оплака, че младите хора са по-малко заинтересовани от правенето на бижута и са станали мързеливи заради интернет, където „научават как живеят белите хора“. „Но, моля, не отнемайте нашия интернет“, веднага добавя тя.

След девет месеца използване на интернет, племето Марубо се сблъска със същите проблеми като хората по света: тийнейджърите са залепени за телефоните си, груповите чатове са пълни с клюки, а порнографията и „насилствените“ видео игри са станали достъпни за непълнолетни.

Сега племенните лидери са загрижени за това как достъпът до интернет ще се отрази на идентичността и културата.

Страхувайте се от данайците, които носят дарове

Един от лидерите на племето Марубо, 40-годишният Еноке веднага разпозна потенциала на Starlink. Той живее както в града, където някога е работил като графичен дизайнер за компанията Coca-Cola, така и в гората на Амазонка. Баща му Себастиан също живеел извън джунглата и когато се завръща, той донесъл със себе си друга нова технология - двигател за лодка, който му позволява да намали продължителността на пътуването до своите съплеменници.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Enoque Marubo™ (@iskoshapomarubo)

 

През 2023 г. Еноке и бразилската активистка Флора Дутра записват 50-секундно видео, в което молят потенциални донори да им помогнат да получат Starlink. На кадрите главатаря на племето седи в колиба, облечен в традиционна племенна прическа, а до него е дете, носещо огърлица от животински зъби.

Няколко дни по-късно те получават отговор от филантропа от Оклахома Алисън Рено. Еноке поискал 20 антени Starlink, които струват около 15 000 долара. Рино купува още повече и за своя сметка доставя оборудване в горите на Амазонка.

„Един инструмент ще промени всичко в живота им: здравеопазване, образование, комуникации и опазване на горите“, каза Рино тогава.

Starlink на стълб

В селата антените биват заковани на стълбове и свързани със слънчеви панели. Според Еноке появата на интернет веднага предизвиква сензация сред местните жители. „Това промени ежедневието, което доведе до пагубни последици. В нашето село, ако не ловуваш, ловиш риба или отглеждаш растения, не ядеш“, отбеляза Еноке.

В резултат на това лидерите на племето решават да въведат ограничения в използването на интернет - сега той работи само два часа сутрин, пет часа вечер и цял ден в неделя.

Когато интернет е включен, членовете на племето, заровени в телефоните си, седят в хамаци или на пейки. Обикновените жители прекарват много време в WhatsApp, а селските лидери използват интернет, за да уведомяват властите в страната за проблеми със здравето на местните жители или околната среда. Учителите споделят уроци с местни ученици. И всеки общува с членове на семейството и приятели, които живеят далеч от него.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Enoque Marubo™ (@iskoshapomarubo)

 

Главатарите са загрижени за още няколко проблема, свързани с интернет. По-специално, те не искат децата да играят игри със стрелба, насилие или да гледат порно.

Водачът на всички села Марубо, Алфредо, е загрижен, че младите хора споделят нецензурни видеоклипове в групови чатове, въпреки че културата на племето обезкуражава дори целуването на публично място. Той каза, че други селски лидери съобщават, че вече са наблюдавали агресивно сексуално поведение от млади хора.

Междувременно Алисън Рено планира да пренесе интернет и в други отдалечени села в Амазонка. Тя закупила още четири антени, две от които са инсталирани в селото на малкото племе Корубо, с което за първи път беше установен контакт едва през 1996 г. Някои членове на племето все още живеят в пълна изолация.

 

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , Facebook

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза