Меню

Избрани новини

Фен зона

Как се разпределят 13 млн.? Нашумял режисьор разкри с какви схеми се печелят субсидиите за киното!

Виктор Божинов: Мръсотиите в родното кино продължават, лобира се за определени кръгове

 

"Мръсотиите в българското кино продължават! През 2015 г. "Възвишение" беше почти изхвърлен от Художествената комисия на НФЦ. Разликата беше 0,17 точки. През 2018 г.

"Голата истина за група "Жигули" беше изхвърлен от класирането. Сега дойде време и на "Чамъ-кория".

Изхвърлен с разлика от 9 точки от възможни 500. Винаги в комисията има един или двама членове, които оценяват с тенденциозно ниски оценки определени проекти и с високи други. Това е умишлено лобиране за определени кръгове".Това сподели един от най-известните български режисьори Виктор Божинов, след като стана ясно, че НФЦ раздаде 12,7 млн. лева държавни пари за нови филми, а той е отрязан с неговия "Чамъ-кория".

 "За съжаление тази практика е неизкоренима заради манталитета на голяма част от киногилдията. Битката е за парите и на никой не му пука дали и какви филми ще се получат. Важно е да се угоди на едни или да се "накажат" други. И всичко това е прикрито зад "субективните" критерии", избухна Божинов.

 

Въпреки всичко той пожела "на добър час на спечелилите с талант", а на останалите допълни: "Винаги има "видовден" да знаете". Освен Виктор Божинов порязан е и Камен Калев с неговия проект "Свой собствен господар".

 

Най-високо оцененият проект е на Станислав Тодоров-Роги, по-познат с филма "Дъвка за балончета" и сериала "Откраднат живот".

 

Станислав Тодоров-Роги е режисьор на Откраднат живот

 

Бъдещият му филм е с работно заглавие "Морето от неща". Негов продуцент е Борислав Чучков. Други класирани проекти са - на Тодор Мацанов, Петър Попзлатев, Албена Пунева, Тодор Чапкънов, Георги Дюлгеров и Костадин Бонев. Сред късометражните игрални филми са одобрени на Димитър Кутманов и на сценаристите Емил Спахийски и Богдан Мурешану.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза