Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Вярно ли е, че Диор са прекратили работа с Бела Хадид заради нейната пропалестинска позиция?

Появиха се слухове, че модния гигант е уволнил топ моделa

 

През ноември 2023 г. в интернет се разпространи новината, че модната къща Диор е заменила Бела Хадид с израелския модел Май Тагер заради изявления в подкрепа на Палестина. Фактчекерите от проекта „Проверени медии“ решиха да проверят дали това наистина е така.

Американският супермодел от холандско-палестински произход Бела Хадид последователно подкрепя движението за свобода на Палестина в продължение на много години. 

Например през 2017 г. тя направи публикация в Instagram , в която изразява съжаление за признаването на Йерусалим за столица на Израел от Доналд Тръмп, тогава действащ президент на САЩ. Тя каза пред подкаста REP през 2022 г. , че нейната позиция по въпроса й е струвала няколко рекламни договора и дори връзки с близки приятели.

Малко след терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. и последвалия военен отговор, Хадид публикува изявление на страницата си в Instagram в подкрепа на палестинските цивилни. Тя се извини за дългото си мълчание, каза, че тя и семейството й са получавали заплахи заради палестинското й наследство и каза, че сърцето й кърви за това, което се случва в ивицата Газа. 

Хадид отбеляза, че "има хуманитарна криза в Газа, която трябва да бъде решена. Семействата се нуждаят от достъп до вода и храна. Болниците се нуждаят от гориво за захранване на генератори, грижи за ранените и поддържане на хората живи." 

Тя призова за „продължаване на натиска върху нашите лидери, където и да се намираме, за да гарантираме, че те няма да забравят спешните нужди на народа на Газа и да гарантират, че невинните палестински граждани няма да станат забравени жертви на тази война“. 

В същото време в изявлението си супермоделът осъди действията на Хамас и каза, че скърби с израелските семейства, пострадали от терористите.

„Фактчекърите“ не успяват да намерят никакви официални изявления на уебсайта на Dior или в акаунтите на Dior в социалните медии за атаката на Хамас и последвалата израелска реакция, така че няма причина да се смята, че модната къща явно подкрепя една от страните в конфликта. 

Бела Хадид работи с Dior от 2016 г. и предишната й пропалестинска активност не я спира да бъде посланик на марката.

Съдейки по Instagram акаунта на модела, сътрудничеството на Хадид с Dior приключва много преди октомври 2023 г. - още през март същата година тя обяви , че е започнала сътрудничество с марката Charlotte Tilbury Beauty. 

Няма официални изявления за напускането на Хадид от френската модна къща, но журналисти специализирани в модната и разкрасителната индустрия предполагат , че моделът едва ли ще може да си сътрудничи с двете компании наведнъж. 

Наистина, след обявяването на работата й с Charlotte Tilbury Beauty, в акаунта на супермодела в Instagram не се появи нито една снимка с реклама на Dior , както нямаше снимки или видеоклипове с участието на Хадид в акаунтите на марката. 

Нещо повече, информационната агенция Асойшейтед Прес съобщава , позовавайки се на анонимен източник, запознат със ситуацията, че партньорството между Хадид и Dior е приключило още по-рано - през март 2022 г. - по търговски причини.

Слуховете, че Dior е заменил Хадид с израелката Май Тагер, се появиха след публикуването в началото на ноември 2023 г. на видео от новата празнична рекламна кампания на модната къща, в което Тагер участва, наред с други модели. 

Въпреки това би било неправилно да се каже, че тя заменя Хадид в модната къща, тъй като Тагер си сътрудничи с Dior до октомври 2023 г., например тя участва в новогодишната реклама на марката година по-рано. 

Заслужава обаче да се отбележи, че участието на Тагер и в двата клипа е доста епизодично, водещата роля и в двата клипа се отдава на модела и актриса Аня Тейлър-Джой. Хадид не беше включена в новогодишната реклама за 2022 г., както и година по-късно.

Имайте предвид, че това не е първият път, когато се появяват слухове за уволнението на Бела Хадид от Dior поради пропалестински изявления. Така през май 2021 г. новината за прекратяването на договора със супермодела поради участието й в митинг в подкрепа на Палестина също се разпространи в интернет. 

Хадид обаче представлява марката почти още година след това.

По този начин Dior не е уволнил Хадид заради нейната пропалестинска позиция - до момента на публикуване на изявлението, което уж е причинило прекратяването на договора с нея, тя вече е работила с друга марка повече от шест месеца и според информирани източници договорът й с Dior приключва година по-рано. 

Това не е първата публична изява на супермодела в подкрепа на Палестина, което преди това не й попречи да си сътрудничи с модната къща. Израелският модел Май Тагер, за която се твърди, че е заместила Хадид, е работила с Dior и преди, тя участва в техните реклами повече от година преди събитията от октомври 2023 г. и съответното изявление на Хадид.

Заключение: Невярно

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза