Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Революция в Куба! Легализират гей браковете!

На острова гласуват промени в конституцията на комунистическата държава

Тази събота, 21 юли, Куба тръгва по нов път, като част от реформата е легализиране на браковете между лица от един и същи пол, ограничение въведено от конституцията през далечната 1976 г., научи репортер на LifeOnline.bg.

Куба се отваря както от икономическа, така и от социална гледна точка. Реформата на конституцията предвижда отваряне на пазара, признаване на частната собственост и чуждестранните инвестиции. 

Според сегашния президент Мигел Диас-Канел, който председателства тази реформа заедно с предшественика си Раул Кастро, това не е капиталистически ход. Новата конституция припомня социалистическия характер на политическата и икономическата система в Куба.

Малка "революция" е член 68 от новата конституция, който определя брака като "доброволен съюз между двама души", без да се уточняват пола.

Този проект дава повече права на ЛГБТ (лесбийки, гейове, би и транс) и включва принципа на недискриминация срещу тази общност, отдавна дискриминиран в Куба.

В челните редици на това движение е Мариела Кастро, дъщеря на бившия президент Раул Кастро. В продължение на няколко години тя провежда кампания за зачитане на правата на мъжете и жените в общността на ЛГБТ.

Бившият президент Фидел Кастро призна през 2010 г. несправедливостите, допуснати по отношение на хомосексуалистите на острова. 

Проектът, състоящ се от 224 промени, ще бъде представен на референдум, който ще бъде приет след гласуване в Народното събрание в понеделник, 23 юли.

Източник: Lemonde.fr / превод LifeOnline.bgКоментари (1)

Andrewseobacklinks We will help you promote your site, backlinks for the site are here inexpensive www.links-for.site
21.03.2022 02:04 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза

Какво е нужно да се направи за да се спре домашното насилие?

Според вас кое е най-важното, което трябва да предприеме държавата и обществото за да се спре насилието над партньори?

 

Покажи резултати