Меню

Избрани новини

Фен зона

Елементарен логически въпрос озадачи и най-напредналия AI

Снимка: freepik.com

Проучване показа пробойните на изкуствения интелект

 

Изследователи от организацията с нестопанска цел за изследване на изкуствения интелект LAION показаха, че дори най-сложните големи езикови модели (LLM) могат да бъдат спънати от прост логически въпрос.

В статия, която все още не е рецензирана, изследователите описаха как са задали на различни генеративни AI модели въпроса: „Алис има [X] братя, както и [Y] сестри. Колко сестри има братът на Алис?“

Отговорът не е толкова труден. Например Алис има трима братя и две сестри, което означава, че всеки от братята има две сестри плюс самата Алис. Така всеки брат има три сестри.

Експертите са тествали модели на OpenAI: GPT-3, GPT-4 и GPT-4o; Anthropic Claude 3 Opus, моделите Gemini на Google и Llama на Meta, както и Mextral на Mistral AI, Dbrx на Mosaic и Command R+ на Coher. Когато на AI беше зададен въпросът, се оказа, че той очевидно не отговаря на очакванията.

Само един модел, новият GPT-4o, постига успех в логическия тест. Другите не успяват да разберат, че Алис също е сестра на всеки от братята в нейното семейство.

снимка: freepik.com

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , Facebook

 Коментари (1)

bekka Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
14.06.2024 20:58 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза