Меню

Избрани новини

Фен зона

LifeOnline пътешественик! Уикенд в Лозенград

Поредицата „Уикенд в...“ продължава с една разходка до Лозенград/Къркларели

Близо до българо-турската граница, на 40-тина километра от ГКПП Малко Търново и 25 минути с автобус или кола се намира едно симпатично турско градче – Лозенград.

Турското име на Лозенград е Къркларели. До 19 век градът е населен предимно с българи и гърци. През 1924 год. турският парламент със закон променя името на града от Къркклисе (40 църкви) на Къркларели (Мястото на 40-те). Градът е родно място на Антим I.

Сан Стефанския мирен договор оставя града в пределите на България, но Берлинския конгрес го връща в територията на разпадащата се Османска империя. 

И така днес Лозенград е у тях, а не у нас...

Хубавото е, че винаги може да бъде посетен, трябва ви само „червен паспорт“, шепа турски лири и добро настроение.

Ако решите да посетите 70-хилядният турски град, имайте предвид че пътят до там е лек и достъпен, автогарата е малка, а центъра е наблизо до нея.

За една, две или повече нощувки ви препоръчвам хотелите:

Lozengrad Hotel“108 лева за двойна делукс стая с включена закуска.  

„Line Suite Hotel „ - 74 лева за двойна стая със закуска

И двете места за отсядане са с отлична локация и чудесни стаи.

Заведенията за хранене и кафенетата са навсякъде из централната част на Лозенград.

Задължително трябва да се хапнат пиде и прочутите лозенградски кюфтенца. Пидето представлява тестено изделие с лодковидна форма, гарнирано като пица – с колбаси, сирена, зеленчуци. Има и пиде с кайма, със сирене, с кашкавал, микс от сирена и зеленчуци и т.н. Цените му започват от 2 лири – за пиде със сирене, през 3.50 до 4.50 лири, в зависимост от плънката. Препоръчвам Pide Bank” – чиста и спретната верига заведения, с бързо и любезно обслужване и най-вкусните пидета в Турция.

Стандартната порция лозенградски кюфтенца пък е 8 бр. с гарнитура и струва около 17-20 лири. В зависимост от ценообразуването в даденото заведение.

Не пропускайте да хапнете и дюнер – класиката в жанра. Разбира се, нямат нищо общо с българските аналози. Цената му е към 9-10 лири, което към днешна дата е 3 български лева.

За дюкянчетата с баклава, тулумбички, халва и кадаиф е излишно да говорим. Все пак обаче ще информирам за цените –  за килограм баклава цената варира от 30 до 36 лири, за килограм тулумби от 16 до 19 лири.

Витрините на сладкарниците пък са като от анимационен филм – преливат от багри, предизвикват зверско слюноотделяне и гарантират яки калории.

Освен кулинарни изкушения, Лозенград предлага приятни градски гледки, както и много локации за шопинг – магазинчета по центъра, пазари, тържища и МОЛ. На пазара до Автогарата можете да си закупите освен свежи плодове и зеленчуци, на много ниски цени спрямо българските, и подправки, десетки видове маслини, фурми, сушени плодове, ядки, сирена и др. млечни продукти, зехтин и т.н.

На прочутия „Сряда пазар“ в града пък се търгува освен с пресни плодове и зленчуци, прясна риба, и с дрехи, детски и битови стоки на ниски цени.  

Една от забележителностите на Лозенград е старата турска баня от 1683 година. Няколко древни джамии и една все още функционираща стара синагога.

Приятно впечатление правят множеството метални скулптури по централната пешеходна улица както и наличието на много младежи в града – Лозенград е и студентски град. Университетът в Къркларели е създаден през 2007 г. и има 15 000 студенти, от които 500 чужденци. Има седем факултета, два института, седем висши професионални училища и седем изследователски центъра, от които един за Балканите.

Като цяло, градът е чист и спретнат, естествено с ориенталски дух, но и европейски привкус, поради близостта с европейската граница, най-вероятно. 

Близо до града са разположени две индустриални зони с десетки предприятия, в които основно е застъпена текстилната промишленост. Във фабриките се шият дрехи за износ, както за световно известни брандове, така и за местни марки.

Един уикенд в Лозенград/Къркларели ще разнообрази ежедневието ви, ще ви освежи и ще ви даде база за сравнение на комшийска основа. Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Рачков или Геро е по-добър за водещ на "Маскираният певец"?

Неочаквана смяна в редиците на водещите в шоуто

 

Покажи резултати