Меню

Избрани новини

Фен зона

Уикенд в Лозенград

Поредицата „Уикенд в...“ продължава с една разходка до Лозенград/Къркларели

Близо до българо-турската граница, на 40-тина километра от ГКПП Малко Търново и 25 минути с автобус или кола се намира едно симпатично турско градче – Лозенград.

Турското име на Лозенград е Къркларели. До 19 век градът е населен предимно с българи и гърци. През 1924 год. турският парламент със закон променя името на града от Къркклисе (40 църкви) на Къркларели (Мястото на 40-те). Градът е родно място на Антим I.

Сан Стефанския мирен договор оставя града в пределите на България, но Берлинския конгрес го връща в територията на разпадащата се Османска империя. 

И така днес Лозенград е у тях, а не у нас...

Хубавото е, че винаги може да бъде посетен, трябва ви само „червен паспорт“, шепа турски лири и добро настроение.

Ако решите да посетите 70-хилядният турски град, имайте предвид че пътят до там е лек и достъпен, автогарата е малка, а центъра е наблизо до нея.

За една, две или повече нощувки ви препоръчвам хотелите:

Lozengrad Hotel“108 лева за двойна делукс стая с включена закуска.  

„Line Suite Hotel „ - 74 лева за двойна стая със закуска

И двете места за отсядане са с отлична локация и чудесни стаи.

Заведенията за хранене и кафенетата са навсякъде из централната част на Лозенград.

Задължително трябва да се хапнат пиде и прочутите лозенградски кюфтенца. Пидето представлява тестено изделие с лодковидна форма, гарнирано като пица – с колбаси, сирена, зеленчуци. Има и пиде с кайма, със сирене, с кашкавал, микс от сирена и зеленчуци и т.н. Цените му започват от 2 лири – за пиде със сирене, през 3.50 до 4.50 лири, в зависимост от плънката. Препоръчвам Pide Bank” – чиста и спретната верига заведения, с бързо и любезно обслужване и най-вкусните пидета в Турция.

Стандартната порция лозенградски кюфтенца пък е 8 бр. с гарнитура и струва около 17-20 лири. В зависимост от ценообразуването в даденото заведение.

Не пропускайте да хапнете и дюнер – класиката в жанра. Разбира се, нямат нищо общо с българските аналози. Цената му е към 9-10 лири, което към днешна дата е 3 български лева.

За дюкянчетата с баклава, тулумбички, халва и кадаиф е излишно да говорим. Все пак обаче ще информирам за цените –  за килограм баклава цената варира от 30 до 36 лири, за килограм тулумби от 16 до 19 лири.

Витрините на сладкарниците пък са като от анимационен филм – преливат от багри, предизвикват зверско слюноотделяне и гарантират яки калории.

Освен кулинарни изкушения, Лозенград предлага приятни градски гледки, както и много локации за шопинг – магазинчета по центъра, пазари, тържища и МОЛ. На пазара до Автогарата можете да си закупите освен свежи плодове и зеленчуци, на много ниски цени спрямо българските, и подправки, десетки видове маслини, фурми, сушени плодове, ядки, сирена и др. млечни продукти, зехтин и т.н.

На прочутия „Сряда пазар“ в града пък се търгува освен с пресни плодове и зленчуци, прясна риба, и с дрехи, детски и битови стоки на ниски цени.  

Една от забележителностите на Лозенград е старата турска баня от 1683 година. Няколко древни джамии и една все още функционираща стара синагога.

Приятно впечатление правят множеството метални скулптури по централната пешеходна улица както и наличието на много младежи в града – Лозенград е и студентски град. Университетът в Къркларели е създаден през 2007 г. и има 15 000 студенти, от които 500 чужденци. Има седем факултета, два института, седем висши професионални училища и седем изследователски центъра, от които един за Балканите.

Като цяло, градът е чист и спретнат, естествено с ориенталски дух, но и европейски привкус, поради близостта с европейската граница, най-вероятно. 

Близо до града са разположени две индустриални зони с десетки предприятия, в които основно е застъпена текстилната промишленост. Във фабриките се шият дрехи за износ, както за световно известни брандове, така и за местни марки.

Един уикенд в Лозенград/Къркларели ще разнообрази ежедневието ви, ще ви освежи и ще ви даде база за сравнение на комшийска основа. Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

На коя от топ дестинациите бихте почивали през зимата?

Азия, Карибския регион или Мексико са ви на сърце

 

Покажи резултати