Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Содом и Гомор: Трети пол признат в Германия официално

2019-та започва с джендърски истории

Освен графите за мъжки и женски пол в актовете си за раждане германците вече ще имат и трета графа - друг.

Варианта за трети пол се въвежда от германския парламент след решение на Федералния Конституционен съд, научи LifeOnline.bg

През ноември 2018-та Конституционния съд на ФРГ постанови, че трябва да се разреши хора да бъдат вписвани в регистрите нито като "мъже", нито като "жени" и нареди на властите или да въведат възможност за посочване на "трети пол" или изобщо да премахнат графата "пол".

Решението беше по дело, заведено от ищец, чието иcкане в дoнните за него в pегиcтъpа на pажданията полът мy дo бъде пpоменен от "женcки" на "интеpcекcyален/pазличен" или "pазличен" не било yдовлетвоpено.

Досегашното изискване да се посочва само мъжки или женски пол бе счетено за нарушение на правото на личен живот и на забраната на дискриминацията. 

Реформата е извършена от широката коалиция на консерваторите и социалдемократите.

Тя е критикувана, защото по настояване на консерваторите промяната на акта за раждане може да стане само след представяне на лекарско удостоверение.

При дискусиите на ниво комисия това правило бе донякъде облекчено за извънредни случаи, при които е достатъчно лицето да представи клетвена декларация.

Третият пол, трета полова идентичност или третата полова раса е понятие, което се отнася до хора, които се определят от себе си или от обществото като нито мъже, нито жени.
В биологичен план,човешкия пол може да е мъжки или женски според хромозомите и физическите белези на индивида, а поради вариации може и да е неопределен или още наричан интерсекс. От друга страна, начинът, по който човек самоопределя пола си, се нарича полова идентичност или джендър. Половата идентичност може да е тясно свързана с половите роли или с начина, по който обществото определя пола на един човек. Не всички общества имат строго определени полови роли и очаквания.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати