Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Линч за македонска певица защото пяла на български!

Обвиниха Сузана Гавазова в предателство, че пее на български

 

Местни националисти и македонската диаспора в Австралия се разгневиха на певицата от Северна Македония Сузана Гавазова.

 

Музикантите Благоя Груйовски и Сузана Гавазова се оказаха обект на словесни атаки и заплахи от свои сънародници емигранти в Австралия.

 

Изпълнителите, които са чести гости на македонската диаспора в Австралия, получиха съобщения в социалните мрежи да не си и помислят да стъпват отново в Австралия, защото са пели песни на български.

 

От страницата на неправителственото сдружение „Македонска коалиция“ се обърнаха с думите – „Ще видите, когато дойде време пак да тъгувате в диаспората! Тук повече няма да стъпвате…“

 

Гавазова побърза да отговори с фейсбук пост на заплахите:

 

Добър ден на всички Време е и аз да кажа за това, че някой се опитва да ме "унищожи" като ме нарича предател, изменик, пея български песни, пея горански, сръбски, ромски, гръцки...

Само да знаете, Македония е сърцето на Балканите и един певец трябва да знае всичко от тук. Не можеш да ме унищожиш, който и да си, аз не се страхувам от теб, хората ме обичат, защото съм правила добрини, правя и ще ги правя.

Срамно е да се опитвате да пишете и обиждате жени, майки и певици така, дали живота си за македонската песен. Защо не го кажеш това на мъж? Нямаш смелост, затова се нахвърляш на жена.

Нито съм предала Македония, нито съм я окрала ...нека мисли този, който я е предал, а този, който крал, да му изсъхнат ръцете.

Пука ви, че аз пея всякакви песни, но не ви пука, какво братята сърби говорят в Македония“, пише в публикацията си обичаната народна певица.

 

 

Актуални са и съобщенията и коментарите, публикувани от голяма част от македонските гурбетчии, които напомнят, че Елена Велевска не е прекарала добре на турнето си в Австралия през 2017 г.

 

Именно тогава емигрантите призоваха за бойкот на нейните концерти, защото тя заяви в българско предаване, че песните „Я кажи ми, облаче ле бяло” и „Йовано, Йованке” са български. 

 

Тогава Велевска уточни, че изказването й е извадено от контекста и става дума за недоразумение, но и днес в Австралия това събитие се споменава.

 

Между другото, преди концерта в Пеленица, за който бе отказано участие в последния момент от певците Йордан Митев, Адриана Кеш, Ефто Пупиноски и Татяна, и Новица Василевски с мотива, че не пеят на партийни събития, Груйовски каза пред "Фокус", че е музикант, а не политически активист и пее за народа.

 

Той подчерта, че за него няма значение коя политическа партия е организатор, защото неговата музика е за всички граждани, независимо от партийна или каквато и да е принадлежност.

 

Гавазова се обърна и към обществеността във видеообръщение и каза, че не пее за политическа партия и ще пее за Македония и македонците.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати