Меню

Разцъкай

LifeOnline пътешественик! Всичко живо ходи на пазар в Одрин, вие идете на кафе и тава джигер! (галерия)


Турският град е на 40 км от българската граница, можете да разнообразите уикенда си, ако отидете да хапнете там, за кафе с кюнефе и разходка с приятели

Одрин или Едирне, както го наричат нашите турски съседи е град в близост до българската граница, който е бил и български за определен период от време.

Мода от няколко години насам, с пик в последната една година, когато лирата падна на 0,30 ст. е българите да ходят там на шопинг или направо на здрав пазар.

Пазарува се всичко възможно - от хранителни продукти, хигиенни препарати, през дрехи и обувки, до мебели и, с извинение, тоалетна хартия.

Пазаруват българите и от местните сирене, масло и дърпан кашкавал. Наблягат на точените кори за баница и десетките му там сосове, дресинги и балсамико - производни.

Сушени плодове, ядки, чайове, сокове, лимонади, подправки, лекарства, памперси също са сред търсените стоки от българските покупатели.

Чаршафи, спални комплекти и хавлии от фабриката Тач, посуда и дребни стоки за бита от Караджа, строителни материали и обзавеждане за баня от Текзен и Тракия Бору Сан Маркет, от Синия и Петъчния пазари - реплики на известни брандове дрехи и спортни стоки, от пазара „Али паша Чаршъ“ – третия покрит пазар в Одрин, който е и най-голям и разположен успоредно на главната пешеходна улица - всичко, което се сетите - сервизи, килими, комплекти за изписване на бебе, лампи, сувенири, колани, чанти, злато,..

За баклавата, локума, зехтина и маслините няма да говорим - те се грабят в промишлени количества.

Цените за кило баклава варират от 15 до 75 лири за килограм. По-скъпата е по-вкусна и се прави с краве масло, а евтината с маргарин. Добра баклава е и тази от 45 лири килограма.

Защо българина си купува тоалетната хартия от Турция, няма логично обяснение, но запознати твърдят, че освен по-евтина, ценната хартийка у комшиите била и по-качествена - мека, ароматизирана и многопластова.

Ще си помислят турците, че ние тук с вестници се бършем, ама нейсе...

Толкова за пазара, който можете да направите в Одрин/Едирне - има всичко и от пиле мляко, кола да имаш и да й тъпчеш багажника като невидял.

Добре е тези, които искат и те за шопинг да отидат да знаят, че преминаването на границата от Турция към България с месо и месни продукти е забранено, с млечни продукти не се толерира, за течните прахове и санитарно-хигиенни препарати има ограничение в бройката (до 3 л. на човек), а цигари от безмитния -имате право да пренесете само по 2 кутии на човек, или казано с думи прости - 40 къса цигари.

А сте си купили повече от фрий шопа, а са ви изколадили на митничарите и не само че българските гранични власти ще ви ги секвестират, но и глоба ще плащате.

Папироските ще ви излязат златни, така че по-добре спазвайте правилата.

Не се допуска и преминаването на границата с цветя и засети растения в саксии.

Ако пътувате с чужда кола трябва да имате пълномощно - нотариално заверено и преведено на турски или на английски език (за предпочитане е турския).

Обикновените български граждани преминават границата с червения задграничен паспорт. Удрят два печата на влизане и два на излизане.

Имате право на 3-месечен туристически престой, оттам-нататък се изисква виза.

Много от нашенците твърдят, че с банкова карта е по-изгодно да се пазарува в Одрин, тъй като курсът на лирата слиза даже под 0,30 ст.

Но винаги трябва да имате и кеш, тъй като по пазарите, малките дюкянчета, шандчетата за симит и дондурма (сладолед) ПОС терминали нямат.

С банкова карта можете да пазарите спокойно в моловете (Марги Аутлет, Ераста Мол), в големите вериги магазини (БИМ, Мигрос), както и да се разплащате в ресторантите.

Сега да обърнем взор към по-приятните и не толкова прагматични неща в Едирне, които можете да посетите или да им се насладите.

Неминуемо ще започнем с двете български черкви там - "Св. Георги" и "Св. Св. Константин и Елена", които като християни е редно и желателно да посетим.

Тази година дори, само преди два месеца, кубето на "Св. Георги" беше позлатено и осветено, така че си заслужава да се види.

Друга забележителност в Одрин е Музеят на здравето - уникално място където би било интересно на всеки - независимо свързан с медицината или не посетител, дете или възрастен: медицински инструментариум от време оно, восъчни фигури пресъздаващи хирургични интервенции и прегледи, прожекция на образователни филми, красива и старинна сграда в османски стил, впечатляващо.

Друг интересен просветен център в града е Българската мъжка гимназия "Д-р Петър Берон", основана 1891 година. 

По време на Балканските войни от 1912-1913 година гимназията прекратява своето съществуване. Днес сградата е държавен турски училищен пансион.

Между другото Одрин е един от европейските градове с най-голям брой забележителности на глава от населението - със своите статуи, фонтани, музеи, паметници, архитектурни забележителности, храмове, джамии, включително и нематериално културно наследство като Мазните (пехливански борби), които са под егидата на ЮНЕСКО.

Турнирът по пехливански борби "Къркпънар" се провежда всяка година в края на юни, началото на юли и събира почитатели от цял свят.

Един от многобройните фонтани в Едирне е посветен именно на тях (ще го видите в снимките).

Една от най-помпозните и впечатляващи сгради в града е тази на джамията Селимийе.

Тя е една от най-големите джамии в Турция, построена от архитекта Мимар Синан, в чест на султан Селим II. Счита се за най-високото архитектурно постижение на Синан. 

Джамията е имала 1000 прозореца, но в последствие единият от тях е зазидан, и така остават 999 прозореца.

Джамията Селимие е с най-високите минарета в Турция – 70,9м и грандиозен купол – по-голям от купола на Св.София в Истанбул. 

Всички жени преди да влязат вътре трябва да се покрият с кърпи за глава, а абсолютно всички се събуват преди да прекрачат входа на мюсюлманския храм, което е общоприето във всички джамии в Турция. 

Любимо за деца и възрастни място е Праисторическия парк с подвижни и озвучени фигури на динозаври, мамути и мастодонти, входа е само 8 лири за възрастни и 4 лири за деца.

Намира се в близост до Гръцкото консулство.

Местната кулинарна забележителност, дори само заради която си заслужава да отидете до Одрин, е т. нар. тава джигер, както и вездесъщото кюнефе.

За хората, които не са стъпвали в Одрин, тези наименования сигурно звучат екзотично и крайно неразбираемо, но всъщност първото е пържен дроб, нарязан на жулиени и поднесен с домати и люти чушки, а кюнефето е кадаиф, залят с краве масло, посипан с кашкавал и ядки, сиропиран и запечен.

Но и двата специалитета са толкова вкусни и така се услаждат на малки и големи, че дори само споменът за тях ще ви кара да се облизвате и преглъщате.

Един от доказаните ресторанти в Одрин, който предлага отличен тава джигер е "Айдън тава джигер", където обслужването е бързо и акуратно, а джигера винаги пресен и великолепно приготвен.

Както в цяла Турция, така и в Одрин има кафе-сладкарници от веригата "Mадо", където пък можете да изпиете кафето си - задължително турско с дебел каймак.

Разбира се местата за кафе, кюнефе и тава джигер в Едирне са десетки, в моловете също се предлага и то с не лошо качество, така че избора е ваш, само мерак да има.

Освен това в Града на лалетата можете да хапнете пилаф, дьонер, бьорек, гьозлеме, кюфтенца, печена риба, пейнир халва и други вкусотии, придружени с неотменните айрян или чай.

Друга забележителност в Града на фонтаните са старинните мостове Газимихал (или Таш кьопрю- Каменния мост), Меджидие, Кануни, Фатих кьопрюсю, Сарачхане и Янлъзгьоз над Арда, Марица и Тунджа - трите български реки, които пресичат границата ни с Турция и преминават през града. Общо мостовете са 10 има и единадесети, който се намира в селището Узункьопрю и носи същото име Узункьопрю /в превод Дългият мост/, смятан за един от най-дългите и най-широки каменни мостове в света. Мостът Узункьопрю е включен в списъка на ЮНЕСКО за културните ценности по света.

Граничните пунктове през които можете да излезете към Турция са Капитан Андреево-Капъкуле, Малко Търново-Дерекьой и Лесово-Хамзабейли.

Задръстванията там са големи през уикенда и по време на Байрямите - юни и август. В началото на лятото също е тежко, тъй като турските гастарбайтери се завръщат по родните места.

Допълнително утежняване на трафика има и преди абитуриентските балове в България, тъй като родителите пазаруват рокли и костюми от Одрин.

През седмицата е по-спокойно, както и по обед.

Хотелите в Одрин предлагат много добро обслужване и качество за парите, които давате. Чисти и спретнати са, с богати закуски.

Унисите хотел, Едирне палас, Отоман палас, Марги хотел, Селимие хотел и един от най-новите хотели в града Уайт Блу хотел са удобни и чисти оазиси сред гмежта на града, където да се подслоните със спокойствие и кеф.

Двойна стая излиза средно между 80 и 120 лева за нощувка със закуска (от посочените най-евтин е Уайт Блу хотел - 70 лв, най-скъп е Марги - 140 лв.)

Приятно изкарване в Одрин и не забравяйте - това е прекрасен град с мостове, фонтани, лалета, ресторантчета, градинки, паркове, музеи, храмове, реки и мостове, шопинга би трябвало да е между другото...

Прах за пране и тоалетна хартия има и в България!

Снимки: Авторът

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Кои са най-дразнещите водещи в ефира според вас?

Трябва ли да има обновяване на телевизионните лица?

 

Покажи резултати