Меню

Избрани новини

Фен зона

Кинофестивала в Кан забрани филмите на Netflix

Продукцията на онлайн платформата няма да може да се състезава с кино лентите

Филмовият фестивал в Кан отказа да включи в конкурсната си програма филми на американската телевизионна и видео стрийминг услуга Netflix.

Това се дължи на факта, че компанията създава филми и сериали, излъчвани само по телевизията, и те не излизат в световния бокс-офис, освен това Netflix отказват да прожектират своята продукция в киносалоните по време на фестивала.

По искане на организаторите на фестивала, филмите участниците в този конкурс трябва да бъдат показани на голям екран, а след това по-късно, излъчвани по телевизията, а не обратното, пише The Verge.

Директорът на фестивала в Кан Тиери Фремьо заяви, че през 2017 г. е направено изключение за двата филма на Netflix - за лентата " Окджа " на корейския режисьор Бонг Джун-хо с Тилда Суинтън и Джейк Джиленхол, както и за филма "Историите на семейство Мейровиц" на Ноа Баумбак с Адам Сандлър, Бен Стилър и Дъстин Хофман. Въпреки това, фактът, че тези продукции не са били в офиса, разгневи не само журито, но и зрителите.

Още с началото на филма "Окджа", когато на екрана се появи логото на Netflix и се оказа, че филмът се показва с грешна резолюция на височината и ширината, залата избухна в дюдюкане и освиркване. Прожекцията дори беше прекъсната за известно време.

След шумния тзвук миналата година бе решено да се затегнат правилата за подбор на филми, създадени за онлайн театри. 

"Мислех, че можем да убедим Netflix да покаже тези филми в определн брой кинозали, но съм бил самонадеян. Те отказаха. На ръководството на Netflix им харесва да преминат по Червения килим, и биха искали да представят на конкурса и други свои фолми, но тяхната непримирима позиция противоречи на нашата ....", коментира ситуацията Тиери Фремьо ,

Така, през 2018 г., за "Златната палма" ще могат да се състезават филмите показани по киносалоните във Франция. Netflix ще може да покаже своите проекти изключително извън конкурсната програма.

Решението на фестивала е напълно подкрепено от много известни филмови режисьори, отбелязвайки, че да се оставят телевизионни филми с ленти създадени за кинотеатрите  е просто недопустимо.

Председателят на журито на миналогодишния фестивал Педро Алмодовар заяви, че филмите от онлайн платформите не бива да получават награди на големи конкурси. Режисьорът Кристофър Нолан каза миналата година, че политиката на показване на филми и всички епизоди от сериали е безсмислена и неподходяща. Той вярва, че в началото е целесъобразно филмът да се покаже по кината и тогава онлайн.

Режисьорът Стивън Спилбърг смята, че филмите, пускани от стрийминг услуги, не трябва да се включват в конкурсните програми на кинофестивалите. Ето защо според него продуктите на Netflx или Amazon не могат и не трябва да се номинират за Оскар.

Спилбърг смята, че е неправилно филмите, заснети за телевизия, да бъдат равностойни на продукции произведени за кината. 

За такива програми има награда - "Еми", каза директорът. "Не мисля, че филмите, които са показани в няколко кина в рамките на една седмица, могат да бъдат номинирани", цитират Спилбърг от Vanity Fair.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати