Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Евтина ипотека - как да я намеря?

 

  Имате ли подходяща кредитоспособност и вашата кредитна история е безупречна? Крайно време е да прегледате ипотечните оферти. Когато ги сравнявате, обърнете специално внимание на параметрите, от които зависят крайните разходи по кредита.

Лихва

   Лихвеният процент по ипотечен кредит е параметър, който определя размера на месечната вноска. По-голямата част от банките отпускат ипотечни заеми с плаваща лихва. Струва си да се добави, че скоро, до 30 юни 2021 г., търговските банки ще бъдат задължени да въведат ипотечни заеми с фиксирана лихва в своите оферти.

   Ипотечните заеми с променлив лихвен процент се състоят от два компонента:

  • променлива референтна скорост
  • и фиксирания марж на банката. Количеството му се определя индивидуално и зависи, наред с други, от върху сумата на заема, размера на вашата собствена вноска или какви други продукти ще използвате в допълнение към ипотеката.

 

Начин на изплащане

   Размерът на платената от Вас месечна вноска ще има два фактора: лихвения процент и начина на изплащане на заема - на равни вноски или на намаляващи вноски. Ако искате да проверите кой метод на изплащане е по-добър за вас, използвайте кредитния калкулатор. Благодарение на него ще можете да сравните размера на месечните вноски по кредита на примера на конкретна сума на кредита.

Комисионна

   Комисионната е еднократна такса, начислена от банката за отпускане на финансиране (включително ипотечен заем). Той се изразява като процент от размера на отпуснатия заем от банката. Банката може също така да се оттегли от събирането на комисионна - например като част от промоция или използването на кредитополучателя на други продукти. 

 

Действителен годишен лихвен процент

  Когато сравнявате ипотечните разходи от различни банки, трябва да обърнете внимание на действителната годишна лихва (APR). Той отчита всички допълнителни разходи, свързани със заема - напр. Лихва, комисионна, застраховка или разходи, свързани с допълнителни продукти. Не забравяйте обаче да сравнявате заеми със същата сума и със същия период на кредита. В противен случай този индикатор няма да работи.

Източник: http://jet-credit.com/
Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза