Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Две бебета динозаври са били намерени в стомаха на Тиранозавър рекс

Снимка: rawpixel.com

Откритието хвърля нова светлина за тези изчезнали видове

Учени са открили от какво се е състояло последното хранене на Тиранозавър рекс, живял преди 75 милиона години: две бебета динозаври.

Изследователите казват, че такова добре запазено животно - и малка плячка, открита в стомаха му - помагат да се хвърли светлина върху това как са живели тиранозаврите.

Това е „силно доказателство, че те са променили радикално диетата си, когато са пораснали“, казва д-р Дарла Зеленицки от университета в Калгари.

Откритите останки принадлежат на млад Горгозавър, близък роднина на Тиранозавър рекс.

Този горгозавър е бил на около седем години, което би било в тийнейджърска възраст. По време на смъртта е тежал около 330 кг - приблизително една десета от теглото на възрастен горгозавър.

Задните крайници на два малки птицеподобни динозаври от вида Ситипи елеганс са били открити зад фосилизирания му ребрен кош.

„Сега знаем, че младите [тиранозаври] са ловували малки динозаври“, каза Зеленицки, която участва в проучването, резултатите от което бяха публикувани в списанието Science Advances.

Редица открити по-рано вкаменелости позволяват на учените да заключат, че тритонни възрастни горгозаври са атакували големи тревопасни динозаври, които са живели на стада.

Д-р Франсоа Териен от Royal Tyrell Museum of Palaeontology описва тези възрастни тиранозаври като „напълно безразборно ядящи“. Вероятно са атакували голяма плячка, като „прехапват кости и оглозгват плътта“, каза той пред BBC.

Но, добавя д-р Зеленицки, "по-малките, млади тиранозаври вероятно не са били готови да скочат в стадо рогати динозаври, чиито възрастни са тежали хиляди килограми."

 


Вкаменелостите са открити през 2009 г. в канадската провинция Албърта, популярно място за лов на вкаменелости.

Останките на Тиранозавър рекс били запазени в скала и е отнело няколко години, за да бъдат извадени. Учените не разбрали веднага, че в корема му има вкаменени останки от плячката на рекс.

Персоналът на Кралския палеонтологичен музей Тирел в Алберта в крайна сметка забелязват, че малки кости на задните крака стърчат от гръдния кош на горгозавъра.

„Премахнахме камъка от торса и разкрихме скритото вътре“, обясни д-р Териен, друг водещ учен в изследването. „И ето, [имаше] цели задни крака на две бебета динозаври, които бяха на по-малко от една година.“

 

Д-р Зеленицки казва, че намирането само на задните крака предполага, че този тийнейджър горгозавър изглежда е искал да изяде само тях - вероятно защото те са най-месестата част.

„Този екземпляр е уникален – той предоставя физическо доказателство за много различна хранителна стратегия за младите екземпляри. Докато възрастните хапели и оголвали месото с мощните си подобни на банани зъби, „това животно е подбирало и дори разчленявало плячката си – отхапвайки бутовете и поглъщайки ги цели."

 

Палеонтологът от Университета в Единбург и Националния музей на Шотландия, професор Стив Брусат, каза, че изучаването на плячката в динозаврите дава истинска представа за тези животни: „Те не са били просто чудовища, те са били истински, живи същества и са знаели как да се хранят добре."

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати