Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Германски учени разкриха тайната на Хеопсовата пирамида (видео)

Открита е тайна камера останала непокътната 4500 години

 

Изследователи от Мюнхен, работещи като част от международен екип учени, потвърдиха наличието на тайна камера в известната пирамида на Хеопс.

 

Учените от Техническия университет в немския град разкриха, че в прочутата Хеопсова  пирамида се крие тайна камера. 

 

С помощта на ултразвук, радар и ендоскоп те са успели да докажат, че голяма кухина, за чието присъствие се подозира от 2016 г., наистина съществува, съобщават учените на уебсайта на Техническия университет в Мюнхен.

 

Тази находка се счита за специална, тъй като пирамидата, като едно от седемте чудеса на света, е изучавана много подробно в продължение на много години. Въпреки това, тя все още крие много загадки, една от които изследователите вече разкриха. 

 

Ясно е, че съществува кухина и тя се намира над оригиналния вход на пирамидата, който е затворен за обществеността.

 

Работата на екипа от учени на ScanPyramids

 

През 2016 г. въз основа на няколко измервания, направени от японски и френски експерти, се породи предположение за наличието на камера. Изследователи от Мюнхен се присъединиха към проекта ScanPyramids през 2019 г. И сега находката е визуализирана.

 

"Пирамидите са обект на световното културно наследство. Затова трябва да бъдем особено внимателни при проучването - за да не настъпят щети", обяснява сложността на процеса проф. Кристиан Гросе. 

 

Според него учените трябва да работят само с измервателни уреди, които няма да навредят на повърхности, в някои случаи безконтактни.

 

Изследователите са открили пролука, в която успяват да вмъкнат тръбичка. Това направи възможно проникването в кухината и фиксирането на обема й с помощта на обектив. 

 

Тайната камера се оказала по-голяма, отколкото предполагали учените. Вътре не са намерени доказателства за човешка дейност. 

 

От екипа предполагат, че никой не е виждал тази стая от около 4500 години. Допълнителни изследвания ще покажат за какво точно е използвана тя.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Какво е нужно да се направи за да се спре домашното насилие?

Според вас кое е най-важното, което трябва да предприеме държавата и обществото за да се спре насилието над партньори?

 

Покажи резултати