Меню

Разцъкай

LifeOnline пътешественик! Уикенд в замъка на граф Дракула (галерия)


Северната ни съседка Румъния предлага на любознателните много исторически и архитектурни забележителности, красива природа и гарантирано забавление

Колкото близка, толкова и далечна е нашата северна съседка Румъния

Близка като дестинация, но толкова различна като усещане за живота, култура, традиции, архитектура, а по-нови времена и като развитие - в икономически и социален план.

Само река Дунав ни дели от родината на Влад Цепеш, по-известен като графа-вампир от книгата "Дракула" на Брам Стокър.

Замъкът Бран, в село Бран, близо до Брашов е бил убежище на Влад ІІІ по време на военните му походи, а днес е популярна туристическа атракция в Румъния, посещаван от близо 3 млн. души годишно.

Построен през XV в., замъкът се намира на 160 км от столицата Букурещ и е разположен на границата на румънските провинции Трансилвания и Влашко.

Към днешна дата той е собственост на Доминик фон Хабсбург, наследник на принцеса Иляна, потомка на румънската кралица Мария.

Към замъка има музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от кралица Мария.

Отворен за туристите е и магазин за сувенири, откъдето можете да се сдобиете с вампирски зъби, кръстове, ключодържатели с лика на граф Дракула, ножове, монети, книги, картички, статуетки, метални кутийки с плодови бонбони и какво ли още не за спомен от дракулския замък.

В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

Около комплекса местни жители са създали фермерски базар откъдето можете да си закупите традиционна румънска храна, ароматни наденички, кух козунак "куртош колач"/"козуначени коминчета", сирене, кашкавал, народни носии, тишъртки с принтове на замъка и с лика на граф Дракула, оръжия, куклички с традиционно облекло, играчки, ръчно изработени стоки за бита.

Ако проявявате любопитство към интересни имотни сделки, имайте предвид, че замъкът се продава за 350 милиона евро.

Родни туроператори организират двудневни - с една нощувка и тридневни - с две нощувки екскурзии по направлението Бран-Брашов-Синая, с панорамна обиколка на Букурещ.

По време на панорамното преминаване през града ще видите - Румънския парламент (Двореца на Чаушеску) – втората по големина административна сграда в света, паметник на мегаломанията на Николае Чаушеску; Площада на Победата; Румънската триумфална арка, направена по подобие на арката в Париж; Площада на Революцията: Църквата Св. Св. Константин и Елена, където се съхраняват мощите на Св. Димитър Басарбовски; Музея на селото – музей на открито, в който са показани 270 автентични постройки (къщи, църкви, технически постройки и съоръжения) от над 80 района на Румъния.

Българо-румънската граница се преминава през митнически контрол, с лични карти, а непълнолетните лица с червен паспорт + нотариално заверена декларация, ако детето пътува само с единият родител.

Пътят след преминаването на границата е с продължителност около 4 часа, като се минава през Букурещ, планинското курортното градче Синая в Карпатите, където се намира прочутия Синайски манастир, до селцето Бран, където е замъка на граф Дракула.

В подхода към селото се образуват големи задръствания от автомобили и автобуси, пълни с желаещи да видят тайнствената крепост.

От интернационалната реч в прилежанията на замъка си давате сметка в какъв мащаб е популярността на тази забележителност из целия свят.

Самите румънци също много го посещават, но наред с местните се виждат и чуват немци, чехи, французи, китайци, индийци и какви ли още не народности.

В близост до Бран, на 50 км, е градчето Брашов, в което Черната църква не е единствената забележителност, там има и българска връзка.

В музея към църквата "Св. Николай" се пази пресата, на която е отпечатан първият новобългарски учебник „Рибният буквар“ на Петър Берон.

А кръглия площад Сфатулуи с фонтана и Старото кметство с часовниковата кула е толкова красив и романтичен, че не ти се тръгва от кафенетата наоколо.

Искаш да седиш с часове и да наблюдаваш сградите наоколо, преминаващите хора, играещите деца, лутащите се туристи.

Площадът е построен през 13 век и е любимо място за срещи на жителите на града. Освен кафенета и ресторанти в своебразната окръжност на площада са разположени и банкови офиси, магазини, има и градска тоалетна, която при нужда можете да посетите срещу 1 лея - 42 стотинки.

В Брашов е и най-тясната улица на Балканите - нарича се "Strada Sforii"/"Въжето" и е в близост до историческия център на града.

Тя свързва две успоредни улици, прилича на безистен и ширината й варира от 111 до 135 см., с две думи не можете да минете през нея с разперени ръце.

Местните твърдят, че се използва от пожарникарите за по-бърза свръзка между двете улици.

Прословутата Черна църква (Biserica Neagra) или Църквата на Св. Мария е най-голямата сграда в готически стил в страната.

Строена е през 14 век, а по-голямата част от строителните работници са били българи (които са наричали шкеи).

Черната църква е дълга 89 м и е висока 39 м. Но височината на цървата от основата до най-високата точка на единствената камбанария е 65 м.

На камбанарията се намира най-голямата камбана в Румъния, цели 6 тона. Освен това в цървата има орган с 4000 тръби.

След големия пожар през 1689 година, когато значителна част от града е унищожена, катедралата е сериозно засегната. От обгарянето каменната й зидария се покрива със сажди и църквата получава новото си име. 

Друга забележителност e Портата Шкеи, която води към българския квартал в Брашов със същото име. Той възниква в началото на XV век. Първите заселници в него са занаятчии зидари, а след османското нашествие мнозина български бежанци се заселват тук. Населението на Трансилвания е наричало българските заселници с името „шкеи“, което идва от латинската дума за славяни – „склави“.

Ако тръгнете за Брашов през Дунав мост, разстоянието е 250 км.

Задължително трябва да се посетят и замъците Пелеш и Пелешор, които ще ви възхитят с красивите мебели, скъпите мрамори и позлати, дървени тавани и инкрустации, алабастрови орнаменти, картини, портрети, колекции от оръжия.

Замъкът Пелеш e построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г. за лятна резиденция на румънския крал Карол I. Дворецът притежава една от най-добрите колекции от произведения на изкуството в Източна и Централна Европа, включваща скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, порцелан, гоблени и книги;

Замъкът Пелишор е построен в началото на 20 век за резиденция на бъдещия крал Фердинанд и кралица Мария.

Манастира Синая пък е основан през 1690 г. от румънския благородник Михай Кантакузино, кръстен на планината Синай, известна от Библията. Впоследствие около манастира възниква и градчето.

А то е много чисто, китно и красиво, пълно е с хотели и заведения и е идеално за отдих както през зимата, така и през лятото.

Румъния е в ЕС и роумингът там е с цените на разговорите и смс-ите според тарифният ви план в България.

80-90 леи биха ви стигнали за едно тристепенно меню за обяд или вечеря, в български лева това прави - около 35 лева.

Доставете си малко разнообразие и отскочете до съседна Румъния някой уикенд.

С автобус или с кола, приятното изживяване и забавлението са гарантирани.

И нещо за "десерт" - ще бъдете изненадани и очаровани от една чиста и зелена страна в лицето на северната ни съседка.

Снимки: Ани Атанасова, LifeOnline.bg

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати