Меню

Избрани новини

Фен зона

LifeOnline пътешественик! Уикенд дестинация - ГАБРОВО

Централна пешеходна улица в Габрово
Снимка: Ани Атанасова

Първата електрическа крушка в България светва в града на рапъра Криско

Почти на равно разстояние от Варна (263 км) и София (204 км), в посока географския център на България (местността „Узана“) е разположен един планински град, сгушен в полите на Стара планина.

Това е градът на хумора и сатирата – Габрово.

Този изключително уютен град, с възрожденска атмосфера може да предложи на своите гости един приятен уикенд, по време на който могат да се насладят на спокойни мигове, разходки по поречието на Янтра, апетитни ястия в местните ресторантчета и досег до исторически и архитектурни забележителности, препоръчва репортер на LifeOnline.bg.

Едни от най-впечатляващите монументи в Габрово безспорно са Старата часовникова кула и Паметникът на Рачо Ковача в река Янтра.

Шедьовър на българската възрожденска църковна архитектура пък е черквата „Успение Богородично“, приютена в сърцето на града.

Храмът е завършен през 1866 година от големия възрожденски майстор Уста Генчо Кънев, който е и архитект на сградата на Априловска гимназия в Габрово.

Мостът „Игото“ също е в самият център на града, от него се открива романтична гледка към Янтра и към паметника на Рачо Ковача.

Паметникът на Рачо Ковача в р. Янтра

Сред любопитните факти за Габрово (освен първото светско училище, което всички българи знаят) е, че именно в балканския град е светнала първата електрическа крушка у нас през 1882, изграден е първият тенискорт и ледена пързалка през 1922 г. и е осъществено първото в страната улично радиозвучаване през 1946 г.

Габровци много обичат Фейсбук - Все едно имаш гости, а не трябва да ги храниш!

Удобни хотели в центъра, подходящи за пребиваване през уикенда са:

Хотел Балкан в близост до паметника на Рачо Ковача и моста „Игото“ – 70 лева нощувка със закуска в двойна стая.

Къща за гости Кольовата къща е разположена в историческа къща в центъра на Габрово. Декорирана в български възрожденски стил, къщата за гости предлага нощувки за 68 лева на вечер във фамилна стая без закуска.

Навсякъде правят кафе 3 в 1, само в Габрово правят 3 кафета от 1.

Един от ресторантите с изключително приятен интериор и завладяваща кухня е ресторант „Рест“ в сърцето на града. Заведението предлага обедно меню с типични национални ястия, многообразие от свежи салати, рибни филета и екзотични предложения като крем супа от авокадо. На първия етаж на красивата сграда в неоромански стил е разположена сладкарница, където можете да опитате вкусна медена торта, баклава и торта Сахер. Прохладната градина пък предлага уют и спокойствие под клоните на две прекрасни магнолии, от които есенно време падат шишарки.

Ресторант Рест в Габрово

На сватба в Габрово, всеки сам си лепи пари на собственото си чело...

27 –метровата Часовникова кула в Габрово е построена през 1835 г.

Любопитен факт от историята на нейното изграждане е, че за да се получи разрешение за нейното построяване, майсторите на кулата слагат на върха й полумесец за възхвала на Аллах. През 1920 г. при силна буря полумесецът е повреден от гръмотевица.

В основата на кулата има две чешми — от южната и от западната страна, като в днешно време е останала само тази от западната страна — „конашката чешма“, а над нея е изработен гербът на Габрово.

Часовниковата кула/Църквата "Успение Богородично"/Ресторант "Рест"

Друг емблематичен за града символ е Дома на хумора и сатирата. Той е създаден на “лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) преди 46 години и е наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции в българската столица на хумора. Автор на девиза на Музея - “Светът е оцелял, защото се е смял”, е Радой Ралин.

Подочуто от детски рожден ден, някъде в Габрово:

- Хайде сине духни свещичките и си намисли желание.

- Да ми купиш торта...

Река Янтра през ГабровоКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза