Меню

Избрани новини

Звездите

Правителство обявява Тимати за персона нон грата?

Предложението е внесено от депутат от опозиционната консервативна партия

Министерството на външните работи на Литва трябва да включи руския рапър Тимати (Тимур Юнусов) в списъка на нежеланите лица в страната заради подкрепата на руската окупация в Крим, научи репортер на LifeOnline.bg.

Депутатът в литовският парламент от опозиционната консервативна партия "Отечествен съюз на християндемократите" Лауринас Касчюнас се е обърнал с такова искане към Министерството на външните работи, обяснявайки, че през в март 2018 г. Тимъти е взел участие в концерт, посветен на годишнината от анексирането на Крим към Русия, а преди седмица посети полуостров където изнесе шоуто си "Поколение".

По този начин, според депутатът, рапарът поддържа окупацията на Русия в Крим, а това "е един от факторите, формиращи списъка с нежелани лица в Литва", според уебсайта на парламента.

Освен това, Касчюнас заявява, че "Тимур Юнусов е известен с особено близката си връзка с руския президент Владимир Путин". 

Той припомня, че "по повод рождения ден на Владимир Путин Юнусов създаде песента " Лучший друг" (Най-добрия ми приятел), която го възхвалява.

Тимати и рапъра Саша Чест през октомври 2015 г. съвместно записаха песента "Мой лучший друг - это президент Путин" (Най-добрият ми приятел е президентът Путин). 

В песента посветена на Путин изпълнителите го наричат най-добрият приятел, белият владетел и готин супергерой. За заснемането на видеото към песента, дори блокираха Червения площад по искане на Тимати.

RIA Novosti припомня, че концертът на Тимати в Литва е насрочен за ноември в концертната зала на Вилнюс Pramogu arena.

По-рано депутатът Касчюнас се опита да постигне обявяването на персона нон грата в Литва за Филип Киркоров, който през 2015, 2016 и 2017 изнесе концерти в Крим. 

Тази инициатива на опозиционера обаче беше пренебрегната и Киркоров не беше включен в списъка на нежеланите лица.

Касчюнас също стана един от инициаторите на проектозакона представен на 1 август, който обявява литовската комунистическа партия за престъпна организация. 

Идеята беше критикувана дори от ръководството на Консервативната партия.Коментари (1)

Виктор Перезвоните мне пожалуйста 8 (962) 685-78-93 Евгений.
27.08.2019 13:50 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза