Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Почина Джордж Буш - старши

41-ия президент на САЩ си отиде на 94-годишна възраст

Почина бившият президент на САЩ Джордж Буш, управлявал от 1989 до 1993 г. Докато бе начело на САЩ рухна Берлинската стена. Името му се свързва и с операцията „Пустинна буря” през 1991 г. в Ирак.

Световните агенции съобщиха новината за неговата кончина , като се позоваха на изявление на сина му Джордж Буш младши. "Джеб, Нийл, Марвин, Доро и аз с прискърбие съобщаваме, че след 94 забележителни години скъпият ни татко почина. Джордж Хърбърт Уокър Буш бе благороден човек и най-добрият баща, който биха могли да си пожелаят един син или една дъщеря", заяви Джордж Буш младши в изявление, пуснато в Туитър от говорителя на семейството Джим Макграт, научаваме от Vesti.bg .

Джордж Буш е издъхнал късно снощи в дома си в Хюстън, щата Тексас. Последните години той страдаше от болестта на Паркинсон и бе принуден да се придвижва в инвалидна количка.

Той бе 41-ият президент на САЩ.

По време на управлението му между 1989 и 1993 г. завърши Студената война и бе водена военната операция "Пустинна буря" срещу армията на иракския диктатор Саддам Хюсеин. Буш обаче изгуби шанса за втори мандат, след като наруши свое обещание да не въвежда нови данъци и на изборите от 1992 г. бе победен от демократа Бил Клинтън.

Джордж Буш - баща е и герой от Втората световна война, конгресмен от Тексас, директор на ЦРУ и вицепрезидент на Роналд Рейгън. Синът му Джордж Буш младши бе 43-ият президент на САЩ, а друг негов син, Джеб Буш, бе губернатор на Флорида.

През април тази година, си отиде съпругата на Джордж Буш - старши и майка на президента (2001-2009) Джордж Буш - младши, припомня репортер на LifeOnline.bg.

Барбара Буш почина на 92 години. Тя е страдала от хронично обструктивно заболяване на белите дробове. 

На 6 януари 2018г. двамата отбелязаха 73 годишен брак и това е най-дългият семеен стаж сред всички "първи двойки" в историята на САЩ.

 Коментари (1)

Антон Перезвоните мне пожалуйста по номеру. 8 (931) 979-09-12 Антон
27.09.2019 07:53 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати