Меню

Избрани новини

Звездите

На 94 г. почина Шарл Азнавур

Предстоеше му концерт в Брюксел и мини турне във Франция

Шарл Азнавур, последният ярък представител на френския шансон, почина през нощта в неделя срещу понеделник в дома си в Прованс, Южна Франция, оповести негов говорител, цитиран от Франс прес.

Истински посланик на френската култура, най-известният в чужбина френски певец се бе върнал от турне в Япония, след като бе принуден да отмени свои концерти поради счупване на ръка при падане. 

През последните няколко седмици Азнавур, който е роден в Париж на 22 май 1924 г. и родителите му са арменци, отмени няколко концерта. Първо през април в Санкт Петербург заради спазми на мускулите на гърба, а след това през месец май поради фрактура на лявата си ръка. "Не съм стар, а възрастен - бе заявил певецът. - Това не е едно и също."

В края на ноември миналата година легендарният френски артист просълзи българската публика с песните си в зала "Арена Армеец" в София.  

Спектакълът на Азнавур потопи повече от 5000 родни фенове в атмосферата на автентичния френски театър.

Концертът бе част от световното турне на звездата, което беше и последно за кариерата му – неговото голямо "Сбогом" със сцената. 

Шарл Азнавур е френски композитор от арменски произход, певец, писател, поет и актьор.  

Роден е в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Докато е още в ранна възраст, неговите родители го въвеждат в света на театъра.

Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и в САЩ.

Често наричан "френският Франк Синатра", Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Той е написал над 1000 песни и мюзикъли, направил е над 100 записа и е играл в 70 филма.

Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги Хол и на други известни места по света.

През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни. През 2009 г. певецът се съгласява да стане посланик на Армения в Швейцария, където живее от 1976 г. 

На 90-годишна възраст, през октомври 2014 г., Шарл Азнавур изнася с изключителен успех двучасов концерт в Москва.

Азнавур се е женил три пъти: през 1946 г. – за Мишелин Рюгел, през 1955 г. – за Евелин Плесис, и през 1967 г. – за шведката Уле Торсел. Има 6 деца.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати