Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Как се сменя автомобилна гума?

Винаги изглежда толкова лесно - когато някой друг го прави

 

Смяната на спукана гума е едно от онези житейски умения, които всеки трябва да знае. Не е трудно, ако следвате няколко основни стъпки, разполагате с подходящата екипировка и знаете как да я използвате.

 

Спуканите гуми често се случват на неудобни места. На пътя ще трябва да намерите безопасно място, където да спрете и да направите промяната. Безопасно означава добре освободено от движение и запредпочитане на твърда, равна повърхност.

 

Първо, ще ви трябват няколко неща

 

За да смените автомобилна гума, ще ви трябват резервна, скоба на колелото за разхлабване на гайките и здрав крик. Добре е да намерите камък,  тухла или парче дърво - това може да се вклини в едно от колелата от противоположната страна на автомобила за допълнителна безопасност и стабилност.

 

Това е особено важно, ако теренът не е толкова равен!

 

Повдигнете автомобила

 

Преди да започнете, активирайте аварийните светлини, уверете се и дръпнете ръчната спирачка. Потърсете прорезите от долната страна на автомобила и поставете  крикът там. Започнете бавно да завъртате скобата на колелото, докато не свалите малко от теглото от спуканата гума.

 

Разхлабете гайките на колелата и свалете спуканата гума

 

След като всички гайки са разхлабени, използвайте крика, за да продължите да повдигате автомобила, така че да е достатъчно високо от земята, за да можете да поставите новата гума. Не вдигайте колата повече, отколкото трябва.

 

Спуснете колата и извадете крика

 

Бавно навийте крика надолу, докато новата гума поеме теглото на автомобила. Извадете крика. Сега е моментът да затегнете напълно гайките на колелата. За пореден път използвайте телесното си.

 

Винаги можете да се обърнете към пътна помощ в случай, че по време на пътуване имате проблем със спукана гума или какъвто и да е друг проблем с колата си.

Източник: album.bg

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кой е вашият фаворит за победа в "Капките"

 

Покажи резултати