Меню

Избрани новини

Ексклузивно

ФБР обяви награда за главата на криптокралицата Ружа Игнатова! (видео)

Неуловимата измамница изпрала над 10 милиарда - подозират шейх, че я укрива в Дубай

 

Фараонката от Русе Ружа Игнатова вече е №1 престъпник в списъка на ФБР на десетте най-издирвани бегълци. Английски журналист твърди, че тя се крие на яхта в Средиземно море, защото там е недосегаема.

 

Обявената награда за информация, която може да доведе до задържането на Игнатова, е 100 хиляди долара. Това е стандартна цифра за всичките 10 имена в списъка.

 

Ружа Игнатова е изпрала над 10 милиарда долара в криптовалута през различни конфедерации на Сейшелските острови. Това стана известно, след като излязоха на бял свят документи, кото са подписани на 30 януари 2018 г. от основателите на OneCoin Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд.

 

Отделът за финансови престъпления на полицията в Сейшелските острови беше помолен да разследва множество транзакции, извършени от Ружа Игнатова преди 3 години. Това е най-мащабният превод на криптовалута в историята, коментират разследващите. Той включва трансфер на 230 000 биткойна, пари и имущество. Всички транзакции са на стойност над 10 милиарда долара и са направени между Игнатова и различни конфедерации през 2018 г. Прехвърлянето е извършено с нотариално заверени пълномощни.

 

Разследването на отдела за финансови престъпление на Сейшелите стартира след многобройни искове, подадени от жертви на схемата в Лондон, Дъблин и Брюксел срещу организацията OneCoin. Исковете на измамените с милиони бяха подадени, след като наскоро в банкови сметки в Дубай бяха открити 500 милиона долара плячка на престъпната организация на русенската аферистка, пише столичен ежедневник.

 

Също така беше разкрито, че Ружа Игнатова е продала някои от огромните си активи през 2016 г. за 230 000 биткойна, които е изпрала две години по-късно през различни конфедерации на Сейшелските острови.

 

Милиардите в криптовалута й са платени от Негово превъзходителство шейх Сауд бин Фейсал Ал Касими – член на емирско кралско семейство. Транзакцията е била добре документирана и удостоверена.

 

Шейхът е предал на криптофараонката Ружа четири твърди портфейла (USB хард драйв устройства), съдържащи 230 000 биткойна. В замяна на биткойните Ал Касими е получил пълномощно, даващо му контрол върху портфейла на OneCoin - върху замразени банкови сметки, компании и недвижими имоти, закупени от разработчиците на имоти в Емирствата - Emaar, Nakheel, Union, Deyaar и Properties Investment LLC.

 

По това време организацията OneCoin била насочила милиарди към банки и недвижими имоти в Дубай, където те били подпомогнати именно от Ал Касими и агента по недвижими имоти Мимун Мадани. До момента не е известно дали Мадани и Ал Касими работят от свое име или за издирваната Игнатова.

 

 

Адвокатът Джонатан Леви, който е подател на наказателна жалба, е предложил да помогне на Отдела за финансова престъпност на полицията в Сейшелските острови при разследване на Мимун Мадани и шейх Ал Касими. Адвокатът, защитаващ жертвите на Ружа, заяви:

 

"Мадани и шейх Ал Касими никога не са били сериозно разпитвани от правоприлагащите органи. Ал Касими има подробности за 230 000 биткойна, притежавани от престъпния организатор Игнатова, а Мадани твърди, че работи за Игнатова и Гринууд".

 

Доктор Леви също така предполага, че е в интерес на Сейшелските острови бързо да се започне разследване.

 

"Злоупотребата с юрисдикцията на Сейшелите и участието на държавни служители в извършването на криптопрестъплението на века поставя под въпрос използването на Сейшелите от други криптопредприятия, включително най-голямата световна борса за криптовалута Binance, която използва широко Сейшелите като корпоративна централа. Ако Сейшелските острови нямат способността да регулират транзакции с криптоактиви на стойност милиарди, тогава възникват сериозни проблеми срещу изпирането на пари", това становище изрази Джонатан Леви към органите на реда на Сейшелите, искайки справедливост за клиентите си.

 

В същото време кувейтското разузнаване смята, че Ружа Игнатова работи за неназован държавен спонсор на тероризма. Документ, с който се е сдобил Джонатан Леви, показва, че криптокралицата може да е под закрилата на терористична организация.

 

Адвокатът коментира с думите: "Тя е под възможна защита от държавен спонсор за тероризъм и също така е установено, че не е извършила никакво престъпление в Дубай. Игнатова почти сигурно е в ОАЕ, вероятно в едно от емирства, контролирана от кралското семейство Ал Касими. ОАЕ няма договор за екстрадиция със САЩ и без съмнение е добре защитена".

 

Германското издание „Билд“ припомня историята на издирваната за присвояването на милиарди евро. Игнатова е родена в България, но заминава да учи в Шрамберг, Германия, следва право в Констанц и има докторска степен. Тя има германско гражданство. 

 

Ружа Игнатова е смятана за високоинтелигентна, а в основаната от нея през 2014 година криптокомпанията OneCoin инвеститорите са вложили над 4 милиарда евро. Смята се, че само в Германия Игнатова и съучастниците ѝ са присвоили 88 милиона евро.

 

Въпреки всички обещания на компанията ѝ, т. нар. OneCoin дори не съществува като валута. През 2017 г. кралицата на криптовалутите изчезва, заедно с парите. Тя е издирвана от Интерпол в 194 държави.

 

Крие ли се криптокралицата на яхта?


Статията посочва, че ФБР я е поставила на първо място сред десетте най-издирвани престъпници, като от миналата седмица тя е единствената жена в този списък. 

 

Английският журналист Джейми Бартлет, който се опитва да открие измамницата, е написал книга за нейното бягство. Той е разговарял с хора, които са я виждали, и вярва, че Игнатова живее на яхта в Средиземно море.

 

Но защо точно там?

 

Според международното морско право ако се намирате на дванадесет морски мили от брега ( т. нар. международни води, б.р.), никоя държава няма юрисдикция и властите нямат право да ви арестуват.

 

Смята се, че измамничката е претърпяла и серия козметични операции. "Билд" твърди, че разследващите предполагат, че в момента тя е руса и стройна, има нов нос и челюст, скули и устни. 

 

Ружа Игнатова е спрягана за един от най-големите притежатели на крипто валути в света. Във финансовите среди се опасяват, че залавянето ѝ може сериозно да повлияе на стойностите и курсовете на опредени дигитални платежни средства.

 

Братът на Игнатова Константин Игнатов бе арестуван през март 2019 г. в Лос Анджелис. По-късно той се призна за виновен по обвинения в измама и пране на пари и свидетелства пред прокуратурата срещу Марк С. Скот, адвокат, който бе признат за виновен за подпомагане изпирането на почти 400 милиона долара от OneCoin.

 

Скот оспорва присъдата, заявявайки, че има доказателства, че Константин Игнатов е излъгал в показанията си. Друг мъж, Дейвид Пайк, се призна за виновен през октомври м.г. в заговор за банкова измама за подпомагане на Скот да изпере пари. Той беше осъден на две години условно през март.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза