Меню

Избрани новини

Звездите

Антъни Хопкинс – един великан на 81 години

Снимка: кадър от филм

Британецът страдал от дислексия като малък

Антъни Хопкинс е роден в последния ден на 1937 г. в Порт Толбът.

В училище Антъни се чувствал зле, тъй като страдал от дислексия, но тя не му попречила да развива артистичния си талант, да рисува и да свири на пиано.Антъни успява да развие у себе си актьорския талант. Страстта му го води в Колежа по музика и драма в Кардиф, където се дипломира през 1957 г. Започва работа в местната община, но е извикан да изпълни военната си служба като през повечето време е машинописец.

През 1960 г. приключва с армията и се записва в Кралската Академия за Драматично изкуство и започва работа в учебния театър.

Големият пробив на Антъни Хопкинс идва през 1965 г., когато е забелязан от сър Лорънс Оливие, който го кани да се присъедини в Националния театър.

Там той е дубльор на Оливие в пиесата на Аугуст Стринберг "Мъртвешки танц", а по-късно заема неговото място. Тази роля води след себе си и много други, но скоро Хопкинс се отегчава и започва все по-често да поглежда към киното.

Първата му филмова роля е в "The White Bus" на Линдзи Андерсън, първата му значителна екранна поява е в "Лъвът през зимата", където играе редом с Питър О'Тул и Катрин Хепбърн. Въпреки че продължава да играе и на театралната сцена, Хопкинс се фокусира върху киното. Специализира се в пресъздаването на реално съществували личности като Клайв Стейпълс Люис, Ричард Никсън и Пабло Пикасо.

Но ролята, която го прави световноизвестен, безспорно е тази на Ханибал Лектър от филма на режисьора Джонатан Деми "Мълчанието на агнетата". За това превъплъщение Хопкинс получава "Оскар".

Номинации за "Оскар" е получавал и за работата си в "Амистад" с Морган Фрийман, "Никсън" с Джоан Алън и Боб Хоскинс, както и за "Остатъците от деня" с Ема Томпсън, Хю Грант и Кристофър Рийв. За цялата си кариера Хопкинс има 30 номинации и 37 филмови награди.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще посрещнете Нова Година?

 

Покажи резултати