Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Трансформация в туризма: Българка със сменен пол е лице на френския борд за гей туризъм на ривиерата (снимки)

Снимка: igla.org

Френската Ривиера става все по-примамлива за гей туризъм

 

Ако някой ден се случи да посетите френската ривиера и по-конкретно офисът за връзка с посетители (Office de Tourisme Métropolitain Nice Côte d'Azur), не се учудвайте ако ви обслужи българка. Тя е отзивчива, лъчезарна и със сигурност ще ви бъде от голяма полза.

 

Може и да не забележите веднага, но тя е ярък активист на LGBTQ+ общността в южна Франция и особено на Лазурния бряг.

 

И ако все още в България министерството на туризма не отчита като значим и желан сегмент огромното количество туристи причисляващи се към ЛГБТК+ общността, то Франция обръща голямо внимание на нейните представители и се стреми да се превърне в примамлива дестинация за тях.

 

Ако посетите туристическият офис в Ница попитайте за Дана

 

Статистически погледнато от 2019 г. досега (отчитайки и двугодишната пандемия, която фактически приспа туризма, б. р.) френската туристическа камара отчита 13 милиона посетители, от които 28% са се самоопределили като част от LGBTQ+ общността.

 

Този голям процент се корени разбира се в сътрудничеството на туристическите власти с правозащитните организации в региона.

 

От 2011 г. глобалното партньорство между офисът по туризъм на Ница (Office de Tourisme Métropolitain Nice Côte d'Azur) и Международната ЛГБТК+ туристическа асоциация (IGLTA) повиши взаимният ангажимент за насърчаване на приобщаващ туризъм в региона, област на Франция, известна в международен план със своите зашеметяващи крайбрежни пейзажи, жизнена културна сцена и прогресивно поведение.

 

Сред многобройните инициативи за ЛГБТК+, Офисът реализира проекта „Irisée naturellement Nice Côte d’Azur“, етикет за идентифициране на фирми, които са имали обучение за по-добра подкрепа и посрещане на ЛГБТК+ туристи. Офисът също така подготвя календар на ЛГБТК+ събития, популяризирайки разнообразни събития като Queernaval, оживен, приобщаващ карнавален празник, част от календара на легендарния карнавал в Ница.

 

Въздействието на това партньорство е особено значимо за хора като Дана Осиковски, транссексуална жена от България, която работи в офиса за конгреси и посетители на Ница – Лазурен Бряг.

Със своя опит в активизма и застъпничеството, Дана заема високи позиции в различни ЛГБТК+ асоциации. Нейното активно участие в насърчаването на правата и включването на ЛГБТК+ е пример за ангажимента на официалните туристически власти към разнообразието и приемането.

 

През миналата седмица българката разговаря с френските медии за постигнатото и предстоящото свързано със стимулиране на туризма в региона.

 

Публикуваме нейното интервю за онлайн изданието IGLTA.org

 

Можете ли да ни се представите, откъде идвате и какво правите в Офиса за конгреси и посетители на Ница Кот д’Азур?

 

Здравейте, аз съм Дана Осиковски, родена в България по време на комунизма и наричам красивия регион на Ница Кот д'Азур мой дом от 2000 г. насам. Занимавам се дълбоко с ЛГБТК+ общността, като започнах с отварянето на първите ЛГБТ нощни клубове в България и работих като транссексуален модел.

 

След като се преместих във Франция, разширих хоризонтите си, като изучавах различни области като приложни изкуства, хуманитарни науки, туризъм, организиране на събития, свободно време и финанси. Изградих кариерата си около коучинг, организация на събития, гостоприемство и комуникации, осигурявайки уникална комбинация от опит за настоящата си роля.

 

Тъй като съм изключително страстна в подкрепата и овластяването на транссексуалната общност, основах Асоциацията на транссексуалните на Френската Ривиера (ATCA) и днес с гордост служа като неин президент. В допълнение, съм вицепрезидент на асоциацията LGBTQIA+ Coted'azur Centers, и си сътруднича с 22 активни ЛГБТ групи.

 

В офисът по туризма моята роля е да насърчавам приобщаването и да гарантирам, че всеки посетител ще се чувства добре дошъл. Заедно празнуваме разнообразието и красотата на нашия регион, превръщайки го в приятелска и запомняща се дестинация за всички.

 

Дана Осиковски щастлива на работното си място

Какво означава за вас да работите в Бюрото за конгреси и посетители на град Ница Кот д’Азур и да сте открито транссексуална жена?

 

Това е от голямо значение за мен. Представлява възможност да бъда част от високо професионална и уважавана среда. Изключително съм горда да бъда част от тази голяма организация, работеща в атмосфера, в която преобладава уважението сред колегите и посетителите. Възможността да допринеса за туристическото популяризиране на Ница и Френската Ривиера и да общувам с международна, мултикултурна и разнообразна публика, често ми позволява да забравя, че съм транссексуална жена.

 

Въпреки че има места по света, където транссексуалността все още е неразбрана или маргинализирана, моето лично и професионално пътуване отразява положителен разказ, какъвто всички човешки същества заслужават. През цялата си кариера имах привилегията да работя с различни личности, изграждайки професионални взаимоотношения, поставени на взаимно уважение и високи стандарти за работа.

 

Колко гостоприемно беше за вас работното място в столичното конгресно и туристическо бюро на Ница Кот д’Азур?

 

От първия ми контакт и сътрудничество със колегите, срещнах абсолютни професионални, внимателни и уважителни колеги, доставчици и партньори. Много съм щастлива да бъда част от тази уважавана организация и да работя в среда, която възпитава пълно уважение сред колегите и посетителите. Гордея се, че съм член на туристическата витрина на Ница и Френската Ривиера.

 

В тази среда често забравям, че като транссексуална жена понякога на други места ме възприемат като забранена, различна или маргинализирана от някои хора, които все още се придържат към остарели възприятия.

 

Във всичките си професионални роли и в столичното конгресно и туристическо бюро на Ница Кот д’Азур винаги съм била добре дошла и постоянно съм получавала положителна обратна връзка и удовлетворение както от клиенти, така и от началници по отношение на моите услуги и взаимоотношения.

Има ли нещо, което бихте искали да споделите с транссексуалните хора, които четат тази статия?

 

До всички ЛГБТК+ хора, и особено до всички транссексуални хора, вярвайте в себе си, овластете се, упорствайте и никога не се отказвайте от мечтите или проектите си. Знайте, че всичко е възможно, защото имате качества като всички останали и имате право да учите, работите и да растете като всяко друго човешко същество. Уважавайте себе си, вярвайте в себе си, обичайте се и изисквайте уважение от другите. Наша отговорност е да го осъществим, защото „БОРБАТА НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛА“!

 

Какво могат да направят хората и професионалистите от туристическия бранш, които четат тази статия, за да помогнат за по-нататъшното развитие на правата на транссексуалните?

 

Към всички членове на нашето общество, включително лица, вземащи решения, преподаватели, лекари, родители и работодатели, моето послание към вас е да прегърнете своята човечност. Изключително важно е да се признае, че всеки човек, независимо от своята полова идентичност, заслужава уважение, равен достъп до образование, здравеопазване и възможности за професионално развитие. Нека всички работим заедно за приобщаване, позволявайки на транссексуалните лица и всички останали да се интегрират напълно в живота и да реализират мечтите си. Ето какво наистина означава приобщаването.

 

Сигурна съм, че заедно можем да направим промяната.


 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати