Меню

Избрани новини

Афиш

Топ 10 на филмите представени на кинофестивала във Венеция! (видео)

От 30 август до 9 септември Венеция ще бъде домакин на 80-ия юбилеен филмов фестивал.

 

Въпреки стачката на холивудските актьори, звезди все още се очакват. Например, на премиера ще присъства Адам Драйвър, който изигра ролята на известния състезател Енцо Ферари. Фестивалната програма е наситена с големи имена и ярки завръщания.

 

Конкурсната програма включва филми на майстори като Люк Бесон, Дейвид Финчър и Майкъл Ман. Документалният раздел съдържа не по-малко интригуващи произведения. Например четиричасов опус на американския жанров маестро Федерик Уайзман за висшата кухня и ресторантите със звезди Мишлен. 

 

Уилям Фридкин не доживя достатъчно дълго, за да види премиерата на последния си филм, така че прожекцията на неговия филм "Бунтът на Кейн" ще се състои без участието на режисьора (той почина на 7 август тази година).

 

Уес Андерсън, чийто нов филм „Астероид сити" вече беше показан по кината. Във Венеция Андерсън ще представи новия си късометражен филм - „Чудесната история на Хенри Шугър". Прочетете повече за бъдещите премиери в нашия материал.

 

"Догмен" (Dogman), Люк Бесон


Легендарният френски режисьор Люк Бесон (Петият елемент) е бил частично вдъхновен да създаде този филм от статия, която е прочел за френско семейство, което е заключило детето си в клетка, когато е било на пет години. Той задава въпроса: какво може да направи такава ситуация с човешката психика? Как е оцеляло това дете и какво е направило след това със страданието си? Всички тези мисли са въплътени в новия филм на Бесон "Dogmen".

Страданието е това, което обединява човечеството, а единствената противоотрова срещу него е любовта. Когато обществото не може да помогне, любовта лекува. В случая с Dogman това е любовта към кучетата и любовта на кучетата. Филмът е с участието на удивителния Кейлъб Ландри Джоунс („Бог знае какво“, „Махай се“, Награда за най-добър актьор на филмовия фестивал в Кан за „Нитрам“). Този сложен герой се нуждаеше от актьор, който да въплъти трудностите на съдбата, тъгата, желанието и силата.

 

"Ферари" (Ferrari), Майкъл Ман


Лятото на 1957 г. Бившият пилот от Формула 1 Енцо Ферари (Адам Драйвър) е в криза. Фабриката, която той и съпругата му Лора построиха от нулата преди десет години, е заплашена от фалит. Нестабилният им брак е разбит от загубата на сина им Дино.

Междувременно страстта за победа на състезателите ги тласка до краен предел, докато се впускат в коварно състезание от хиляди мили през Италия.

Режисьорът Майкъл Ман ("Борба") се подготвя старателно за снимките. Той успява да се разходи из стаите на Енцо Ферари, да прегледа дневниците му, да проучи навиците му, да се възхити на тапетите в спалнята на Лора, където тя прекара последните години от живота си, да интервюира техния лекар, да седне при фризьора на Енцо, да се разходи по тротоара и да живее в неговия квартал, да изследва блестящи механизми във вътрешността на двигателя Lampredi V12 и скулптури на състезателни коли от 50-те години и - най-важното - да общува със сина на Енцо, Пиеро, от когото режисьорът е научил много. Между другото, въпреки стачката на холивудските актьори, Адам Драйвър ще пристигне във Венеция за премиерата на този филм.

 

"Убиецът", Дейвид Финчър


В историята, след фатален гаф, поръчков убиец се бие с работодателите си и със самия себе си в международно преследване, което той настоява, че не е лично. Според режисьора Дейвид Финчър, този филм е неговият опит да съчетае идеите, които е развил през годините за кинематографичните истории и тяхното разказване.

Филмът е с участието на Майкъл Фасбендър („Срам“) и Тилда Суинтън („Само любовниците останаха живи“, „Спомен“). Финчър се шегува, че по време на снимките Тилда Суинтън била наистина непоносима и той трябвало да изчака само три часа, докато Фасбендър се съгласи на предложението му да участва във филма. Музиката за филма е написана от Трент Резнър и Атикус Рос.

 

"Маестро" (Maestro), Брадли Купър


Епична и безстрашна любовна история за дългогодишната връзка между композитора Леонард Бърнстейн и съпругата му Фелисия Монтеалегре Кон Бърнстейн. В основата си филмът е любовно писмо към живота и изкуството и е емоционално епично описание на семейството. Интересното е, че режисьор на този филм е актьорът Брадли Купър и това не е първата му режисьорска работа (преди това направи филмът "Роди се звезда" с Лейди Гага).

Според самия Купър в детството му в дома му се е слушало много опера и класическа музика. Той прекарва часове в дирижиране на въображаем оркестър според най-доброто от осемгодишните си способности; сред грамофонните плочи имало един запис на Леонард Бърнстейн, който си пускал често. Купър прекарва една година в проучване на живота на композитора и разбира, че най-интересният и интимен аспект за него е бракът между Лени и Фелисия. Трябва да се отбележи, че когато беше пуснат първият трейлър на филма, публиката беше обидена от "еврейския" фалшив нос, носен във филма от Брадли Купър (самият актьор играе главната роля).

 

"Poor Things" Йоргос Лантимос


Невероятната история и фантастичната еволюция на Бела Бакстър (Ема Стоун), млада жена, върната към живот от брилянтния и неортодоксален учен д-р Годуин Бакстър (Уилям Дефо). Под закрилата на Бакстър, Бела започва да се учи как да живее ежедневието. Но на момичето крайно му липсва комуникация и Бела бяга с Дънкан Уедърбърн, хитър и покварен адвокат.

Заедно те се впускат в шеметно приключение из континентите. Свободна от предразсъдъците на своето време, Бела се превръща в истински борец за истината – твърда в стремежа си да отстоява равенството и освобождението.

Филмът, който всички киномани очакват с нетърпение, е режисиран от гръцкия режисьор Йоргос Лантимос ("Fang"). Това не е първият път, когато брилянтната Ема Стоун ("Фаворитката") участва в негова лента.

 

"Присила" (Priscilla), София Копола


Младата Присила Болю среща Елвис Пресли на парти. Вече рокендрол суперзвезда, Пресли се превръща в личните си моменти в нещо напълно неочаквано: въодушевяващ съюзник, партньор в самотата, уязвим най-добър приятел. София Копола, от името на Присила, разкрива скритата страна на великия американски мит за бурния брак на Елвис и Присила – от германска военна база до неговото мечтано имение в Грейсланд.

Както казва самата Копола, тя е била докосната от мемоарите на Присила Пресли за нейния опит като млада жена в Грейсленд и режисьорът се е опитал да предаде какво е било за Присила да влезе в света на Елвис и накрая да излезе от него, за да намери собствения си живот: "За мен като артист е важно да покажа света през очите на моя герой, без осъждане. Винаги съм се интересувал от идеите за идентичност, свободна воля и трансформация."

 

"Звяр" (Звяр), Бертран Бонело


В близко бъдеще, когато изкуственият интелект ще доминира, човешките емоции ще станат заплаха. За да се отърве от тях, Габриел (Леа Сейду) трябва да пречисти ДНК-то си, като се върне в миналите си животи. Там тя се събира отново с Луис, нейната голяма любов. Но тя е завладяна от страх и предчувствие за наближаваща катастрофа.

Според режисьора на филма Бертран Бонело ("Ноктурама"), първоначално той е искал да нарисува женски портрет и директно да се занимава с любовна и мелодраматична история. След това се наложило да сравни този разказ с жанровото кино, тъй като режисьорът изглежда има нещо общо с романтиката и жанра: „Желанието ми беше да преплета интимното и зрелищното, класиката и модерността, познатото и непознатото, видимото и невидимото. Говорейки за, може би, най-сърцераздирателното чувство - за страха от любовта. Това е и портрет на жена, който почти се превръща в документален филм за актрисата."

 

"Даааааали!", Куентин Дюпие


Млада френска журналистка се среща няколко пъти със Салвадор Дали като част от проект за документален филм, чиито снимки все още не са започнали. Такъв е сюжетът на новия филм на Куентин Дюпие, плодовит френски режисьор, чиито филми публиката често гледа на световни фестивали от клас А. Дюпие, който преди беше известен като електронния музикант Mr Oizo, обикновено създава сюрреалистични и абсурдни филми (Sheena, Buckskin). Ето защо е съвсем естествено режисьорът да се обърне към личността на най-известния художник сюрреалист.

Интересното е, че ролята на Дали се играе във филма от няколко актьора наведнъж - тъй като е "твърде трудно за един човек". Филмът съдържа алюзии към творчеството на Бунюел. Както каза самият Дали, неговата личност е може би най-големият му шедьовър. Филмът на Дюпие скромно разказва тази история.

 

"Килър" (Hit Man), Ричард Линлатър


Гари Джонсън е най-търсеният професионален убиец в Ню Орлиънс. За своите клиенти той е като герой от филм: мистериозен убиец. Но ако му плащате, за да разкрие измамен съпруг или злоупотребяващ шеф, по-добре внимавайте - той работи за полицията. Когато нарушава протокола, за да помогне на отчаяна жена, опитваща се да избяга от насилник, той открива, че се превръща в един от фалшивите му герои, влюбва се в жената и се колебае на ръба да не стане самият той престъпник.

"Килър" е базиран на истинска криминална история, която режисьорът Ричард Линклейтър ("Boyhood") прочел преди почти двадесет години в Texas Monthly. Филмът се опитва да обхване множество жанрове – черна комедия, трилър, психологическо изследване - най-вече изследвайки концепцията за идентичност и колко фиксирана може да бъде или не нашата идентичност.

 

"Завинаги завинаги", Анна Бурячкова


След като се мести от гимназията в центъра на града, Тоня (Алина Чебан) се присъединява към нова банда корави деца. Те прекарват времето си заедно в скитане из постсоциалистическите предградия на Киев, забавляват се и се забъркват в неприятности. Скоро Тоня се влюбва в Джурик, като в същото време копнее за Сана и се оказва въвлечена в примамлив таен любовен триъгълник. Но насилственото минало на Тоня все още я преследва, поставяйки на предизвикателство това новооткрито приятелство и романтика.

Действието на тази история се развива в Киев в края на 90-те години. Самата украинска режисьорка Анна Бурячкова коментира: „Този филм е любовна песен на изгубените тийнейджъри от края на 90-те, израснали върху руините на съветския режим и възпитани с правилото: ако никой не те обича, няма да оцелееш... В търсене на любов и признание в някого. В нашите очи живеехме, като компрометирахме насилието и несправедливостта, за да получим повече внимание."

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза