Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Оскар Уайлд вдъхнови представление и купон на покрива на НДК (снимки)

Снимка: Иван Дончев

Героите от класическата творба оживяват в парти на покрива на НДК в събота – 8 юни

Стайко Мурджев, режисьор на “Портретът на Дориан Грей” и изпълнителят на главната роля Севар Иванов разказват за проекта, който се радва на небивал успех.

Постановката е в дъното и на създаването на уникално по рода си парти в София в градината на покрива на НДК – Wilde Rooftop Party.

Здравейте, момчета! Поздравления за спектакъла “Портретът на Дориан Грей”! Кога за първи път се срещахте с романа на Оскар Уайлд и какви бяха впечатленията ви от него?

Севар: Прочетох романа за първи път преди много години, като ученик. Тогава и през ум не ми е минавала мисълта, че някой ден ще бъда част от сценичната адаптация на произведението, още повече в ролята на Дориан Грей.

Стайко: Бях в девети клас, един ден тази книга просто ми попадна, все-още не знаех нищо за нея, просто заглавието ми се стори интересно, отворих я, зачетох я и не можах да се откъсна от нея, докато не я завърших, „изгълтах” я на един дъх и бях втрещен – в нея открих един абсолютно нов свят, който колкото ти е чужд, толкова ти е и познат и близък, нещо като да си припомниш изведнъж минал живот или отдавна забравен език. Особено любим пасаж ми беше тогава описанието на мъчителното събуждане в единадесета глава. Не случайно точно с него започва и спектакъла.

Стайко, какво те вдъхнови да представиш сценична версия пред българската публика?

Стайко: Това е моя мечта отдавна, но все не се намираше подходящият театър, време, творческа ситуация и най – важното: точните актьори, и когато директорът на театъра ме покани, и прие предложението ми за точно това заглавие, бях изключително щастлив и зареден с вдъхновение, защото усещах, че точно сега е моето време, като човек и режисьор, да се потопя в бездънния свят на романа.

Севар, как би описал работния процес по създаване на спектакъла?

Севар: Работният процес беше тежък, изпълнен с ужасно много препятствия и предизвикателства. Най-трудното беше да се преборя със себе си, в което много ми помогна Стайко и неговия подход към работата.

Стайко: Да, доста трудно беше. Този текст изведнъж започна да се държи като живо същество – в един момент се подчиняваше, но после изневиделица започваше да бяга, да се изплъзва, беше ужасно непокорен. Това наложи супер интензивен и извънреден курс на репетиране - три месеца двойни репетиции, което ще рече горе-долу шест месеца нормален репетиционен период. Беше супер изтощително, дори още не мога се съвзема напълно.

Виждате ли себе си в някой от героите?

Севар: За добро или лошо, виждам себе си като Дориан Грей (смее се), но смятам, че притежавам и някои черти от характера на Базил Хауърд.

Стайко: Самият Оскар Уайлд казва: „Дориан Грей е това, което ми се иска да бъда, Лорд Хенри е това, което хората мислят за мен, а всъщност аз съм Базил Хауърд”. Аз открадвам този отговор от мистър Уайлд и Ви отговарям с него за себе си. Аз съм Базил Хауърд и не мисля повече да го крия. (Смее се.)

СНИМКИ ОТ ПОСТАНОВКАТА ВИЖТЕ ТУК!

“Портретът на Дориан Грей” не спира да бъда обект на множество дискусии през десетилетията, като част от тях се отнасят за начина, по който са отразени свободните отношения и чувствата между героите. Как вие приемате тези отношения?

Стайко: Винаги съм вярвал, че свободата е най-важното нещо за развитието на съвременния човек - свободата да можем да изразяваме чувствата си, да поемаме безпрепятствено по пътя на личният си избор, наслаждавайки се на този избор и понасяйки всички отговорности, произтичащи от него. Голямата идея, която Оскар Уайлд вгражда в романа си, е идеята за свободният полет – този, който те въздига към слънцето – полетът, роден от изкуството, красотата и любовта.

Севар: … но и полетът, с който може да пропаднеш стремглаво надолу, каквато е всъщност и съдбата на Оскар Уайлд!

Стайко, поставяйки текст като „Портретът на Дориан Грей“ в извънстоличен театър, ти си поел голям риск. Опитал си да постигнеш нещо конкретно?

Стайко: Не, за мен публиката е една и съща. Независимо къде се намираме, мечтите и проблемите на човека са едни и същи. Това прави един текст класически и вечно актуален – непреходните му теми и въпросите, които ще си задаваме винаги. Изключително съм благодарен на директора на благоевградския драматичен театър Маргарита Мачева и на невероятната му трупа за това, че заедно създадохме този спектакъл.

Севар, със сигурност е голямо предизвикателство да изиграеш образа на Дориан Грей. Ти каза, че „за добро или лошо“ виждаш и себе си в този образ. Това помогна ли ти или направи пресъздаването на Дориан още по-трудно?

Севар: За мен беше трудно да “разкрия душата си”. И не толкова пред публиката, а колкото пред самия себе си. Да, в някои черти от характера на Дориан Грей се припознавам и не е лесно да се примириш със собствените си недостатъци, без да се съдиш. Но, в крайна сметка, трябва да се приемем такива, каквито сме, за да можем да продължим напред.

Според вас, изкуството способно ли е да променя съзнанието и да триумфира над предразсъдъците?

Севар: Определено! Според мен, изкуството, не само променя съзнанието, а го диктува. Изкуството, по някакъв начин, е и власт, на която хората се подчиняват всеки ден, например при тенденциите в модата. Именно тази власт носи със себе си и отговорността към артистите. Чрез произведенията си те възпитават хората в добър вкус, естетика и влияят върху начина им на мислене.

Стайко: Да, разбира се. Изкуството е най-големият учител на духа и разума. Въздействието, което изкуството оказва върху теб, не може да бъде подминато от теб самия, ти неминуемо се замисляш над въпросите, който то провокира и колкото е по-въздействащо, толкова повече променя съзнанието ти. Това е и моят стремеж, чрез постановките си да обясня себе си на публиката и да видя нейното мнение по въпросите, които ни вълнуват.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ПАРТИТО ВИЖ ТУК!

Следващото представление „Портретът на Дориан Грей“ е на 4 юни 2019г. в Театър „Азарян“ в Националния дворец на културата. Научихме, че отдавна всички билети за него са разпродадени, а на 8 юни ще има голямо парти на покрива на НДК, тема на което е именно това представление. Разкажете ни повече за него.

Стайко: Всяко едно театрално представление е своеобразен празник, особено когато главният виновник за него е самият Оскар Уайлд, то тогава спектакъла е абсолютно тържество на изкуството, изяществото и безграничното въображение. Оскар Уайлд и неговия прекрасен свят вдъхновяват, вдъхновяват за красив живот, свобода на духа и чувствата, които трябва да бъдат празнувани. Всичко това, заедно с успеха на представлението и въодушевлението на зрителите, ни вдъхнови да пресъздадем една красива нощ на покрива на Двореца на културата, в която да празнуваме красотата и свободата, без които, както вече казах по-рано, животът ни на съвременни хора би бил немислим. За партито поканихме български DJ-и от световно ниво, които ще се погрижат музиката да е поне толкова впечатляваща и магическа, колкото е и представлението.

Севар: Самият Дориан Грей и любимата му Сибил ще настаняват гостите на събитието! Аз, заедно с моята колежка Гергана Цакова, както и всички танцьори и бармани на партито, ще бъдем премени в специално изработени тематични костюми, точно като тези, с които играем и в представлението!

Стайко: Има нещо изключително в това, че ще изиграем спектакъла в приземната част на НДК и после ще се изкачим нагоре към покрива, ще танцуваме цяла нощ под звездите и ще посрещнем изгрева на слънцето. Заедно.

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Вярвате ли, че Юлиан Вергов е пребил Диана Димитрова?

 

Покажи резултати