Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Не допускайте тези грешки на вашата сватба!

В рубриката „Попитай Елза“ получих интересно писмо от Деница, която вече обмисля предприемането на важна стъпка:

Здравей Елза, като стилна дама запозната със световните и звездни тенденции искам да те попитам как да направя сватбата си най-щастливия ден. Желая да се чувствам звезда и да не мисля за нищо. Моля посъветвай ме как да сбъдна мечтата си. Деница от София.“

Скъпа Деница, няма момиче, което не си се представя като принцеса от приказките на своя сватбен ден. Истината е, че организирането на перфектната сватба е истинско предизвикателство и дори аз трудно бих ти обяснила всички детайли. За да бъда полезна на теб и на хилядите други жени, които четат LifeOnline.bg реших да се допитам до специалист.

Той е мениджър на един от най-модерните сватбени салони в столицата разположен в хотел Акорд и е посрещнал в техния празничен ден над 500 сключващи брак двойки.

Изхождайки от своя дългогодишен опит, той предложи да отбележим най-често допусканите грешки при организирането и провеждането на сватбено тържество:

Избор на дата

Най-важното е да не забравяте, че: Да! Това вашият празник, но вие го правите за своите близки, и вие ще бъдете най-натоварените в този ден.

Най-често срещаната грешка, от почти всички младоженци, е запазването на дата в ритуалната зала, а след това да започне търсенето на свободен ресторант.

Преди всичко трябва да знаете, че най-добре е да планирате сватбата си поне десет месеца по-рано, а защо не година. Като задължително първо трябва да изберете и уговорите ресторанта и чак след това подписването. 

Грешка е да настоявате непременно да съчетаете двете неща в един ден. Сватбеното тържество е тежък празник и допълнителното обикаляне до залата за подпис само ще ви натовари и измори допълнително.

Музикално оформление и фотограф

Грешно е да изберете за музикалното оформление на празника си приятел или познат непрофесионалист. Същото важи и за фотографа и видео оператора.

Това са вторите по важност хора след вас в този ден. От тях зависят доброто настроение на всички и красивите спомени, които ще ви останат.

Добрите професионални DJ и фотографи са доста натоварени и те са следващите, които трябва да започнете да търсите, веднага след като сте потвърдили дата в ресторанта и кметството.

Избор на ресторант / зала

В избора си на ресторант / банкетна зала не се водете само от цената на куверта или името, вземете предвид възможностите за подреждане на масите в салона и техния вид и брой, локацията и наличието на паркинг, както и възможността за изнесен ритуал.

Изнесен ритуал

Специалистът от хотел Акорд съветва да не се вманиачавате на тема „изнесен ритуал“, защото той зависи изцяло от времето и е грешка да се „наказвате“ с подобно мероприятие при неподходящи метеорологични условия. Провеждането на изнесен ритуал може да се реши и подготви ден-два преди самото тържество.

Декорация

Грешка е да се опитвате да декорирате залата за тържеството сами, нито пък да налагате своето виждане по всички детайли. Оставете това на специалистите, като им поставите своите основни цветови идеи и определен бюджет. Живите цветя и ефектните картички са чудесен акцент, а малките подаръци за вашите гости ще им останат един приятен спомен от празника.

Гости

Оптималният брой на вашите гости е 80-100 човека, което може да бъде определено като тесен семеен кръг. Сватбите с този капацитет са най-сполучливите отчита нашият съветник изхождайки от своя опит.

Меню

Грешка е да избирате менюто водейки се изцяло от вашият вкус, предвидете факта, че имате много гости и се съобразете и с техните вкусове. Поинтересувайте се от техните предпочитания, добре е да знаете ако сред тях има вегетарианци или вегани.

Кумовете

Изборът на кумове също е много важен фактор за успеха на тържеството. Те трябва да са весели, социални и активни сподвижници и ваши съучастници. Тази двойка са вашата подкрепа в натоварената програма на празника.

Деца на празника

Малките деца не са грешка на сватбата, понякога няма как без тях, но завишеният им брой може да обърка плановете ви за доброто протичане на събитието. Ако все пак някои от вашите гости са довели малките си наследници най-добре е да ги помолите да се грижат за тях и да ги наблюдават, защото както всички знаем оставените без контрол деца могат да направят много бели, а те да вгорчат настроението ви.

Бъдете на разположение

Както вече отбелязахме, този ден е вашият, но ще бъде и доста натоварен. Младоженците на една сватба имат много задължения и трябва да са на разположение постоянно – на фотографи, организатори, озвучители, водещи и всички гости. Затова не изчезвайте „безследно“, ако се налага да напуснете залата винаги се обаждайте и предупреждавайте някого. Най-добре е кумовете да ви „заместват“ докато отсъствате.

Грешно е да се отпускате и прекалявате с алкохола, поне до края на официалната част. Която обикновено е 4-5 часа и завършва с разрязването на тортата. След този момент вече можете да се отпуснете и да се отдадете на бурни танци.

Музика

Грешка е младоженците да налагат на 100% музиката звучаща на празника. Можете да напишете списък с десетина песни, на които държите, но оставете професионалистите да „усещат“ настроението на вашите гости и да ръководят забавлението в правилната посока.

Подреждане

При разпределянето на местата за настаняване не правете грешката да делите хората на „наши и ваши“ защото може да съберете на една маса тийнейджъри с пенсионери, което едва ли ще е забавно. Подредете ги горе-долу по възраст и сходство.

Удобство и комфорт

Грешка е булката да се измъчва през цялото време с тежката „приказна“ рокля. За нейно добро препоръчваме да е предвидила втори празничен тоалет, който да не затруднява движенията й. Смяната на роклята спокойно може да бъде придружена и с по-удобни обувки, което важи и за младоженеца.

Не пречете на фотографа

Снимането с телефони и селфитата са неизменна част от нашето ежедневие, но не забравяйте, че не трябва това да пречи на професионалистите, на които плащате за да си свършат работата.

Цветя или благотворителност

Сватбата е чудесен повод и за благотворителност, десетките букети цветя поднесени на младата двойка и родителите им често остават забравени някъде или просто изсъхват за броени дни. Вече много сватбари предпочитат да помолят своите гости, вместо за букети да дарят съответната сума за определена благотворителна кауза, която е присърце на младоженците.

Да си кажем довиждане

Нормалната продължителност на една сватба е 8-10 часа, ако повече от вашите гости вече са си казали довиждане и в залата са останали 10-15 човека не е задължително да ги чакате.

Съвсем спокойно можете да им пожелаете приятна вечер и да се отдадете на почивка.

Дано тази статия направи вашето сватбено тържество още по-весело и запомнящо се.

Горчиво!

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати