Меню

Избрани новини

Звездите

Лили Иванова прехвърля пенсията си на света девическа обител!

Естрадната прима почита майка си със стенопис на Богородица в самоковски манастир

 

Известно е, че Лили Иванова е дълбоко вярващ в бога човек. В редките си интервюта тя е споменавала, че има хора и семейства, на които помага, но не смята за нужно да говори за това. Наблюдателни посетители на Самоковския девически манастир "Покров Богородичен" пък от години твърдят, че това е любимият храм на певицата и място, на което обича да се усамотява.

 

Според информацията Лили дарява пенсията си на женската обител. До края на миналата година примата взима по-малко от 300 лева пари за старост, които редовно препраща към монахините. Но от ноември 2019 г. с решение на Народното събрание пенсията й рязко е увеличена със 700 лева като творец с големи заслуги за България. Неизвестно остава дали новият размер отива целия за манастира в Самоков.

 

 

Знае се обаче, както в Самоков, така и в цяла България, че Лили Иванова дарява средствата за изографисване в църквата на манастира на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница - именният ден на звездата. Стенописът се намира от ляво на входа и добре хармонира с цялостната украса на църквата, която е дело на един от най-забележителните родни иконописци от Възраждането до днес като Захари Зограф, роден и учил се на творчество в Самоков.

 

В църквата на манастира "Покров Богородичен" има и красив иконопис на Богородица Живоносен източник. Най-долу на стенописа с бели букви през цялото платно е написано "Дар от Лили Иванова в памет на майка й Мария", пише столичен седмичник. Като се има предвид привързаността на примата към самоковския манастир, може да се приеме, че именно тя е финансирала изобразяването на библейската сцена, като е пожелала това да е вечен спомен за нейната майка Мария Петрова.

За нея певицата винаги казва, че заедно с баща й никога не са й се карали, но са научили нея и сестра й на ред и дисциплина.

 

Не е известно със сигурност, дали Лили Иванова не получава и осигуряване от немския пенсионен фонд, тъй като е работила дълги години в Германия, а според законите там, след 5 години стаж там получаваш право на социална пенсия.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза