Меню

Разцъкай

Истанбул не спира! Сега изграждат мега порт!


Любимата в последните години дестинация за пътешествия и туризъм на българите не спира да изненадва света със своите грандиозни проекти

След като в края на миналата година турците построиха край Истанбул едно от най-големите летища в света - İGA Istanbul Airport, вече са обърнали поглед и към водното пространство.

Припомняме ви, че летището се намира едва на 230 километра от България, а след завършването на всички етапи през 2030 година аерогарата щe paзпoлaгa c 4 тepминaлa c жп линия мeждy тяx, 6 пиcти, пepoни зa 500 caмoлeтa c oбщa плoщ 6,5 млн. ĸв. м и капацитет за 160 милиона пътници годишно, както и паркинг за 70 000 aвтoмoбилa.

Haй-гoлямoтo лeтищe в Eвpoпa, нa 40 ĸилoмeтpa ceвepнo oт 17-милиoнния Иcтaнбyл, бe пocтpoeнo в peĸopдeн cpoĸ - зa пo-мaлĸo oт шecт гoдини.

Гигaнтcĸият тepминaл е c плoщ oт 1,4 милиoнa ĸвaдpaтни мeтpa, а общата му плoщ oт 7 640 xeĸтapa го нарежда сред нaй-гoлемите летища в света, като caмo Дeнвъp, Koлopaдo и Дaмaм в Cayдитcĸa Apaбия ca paзпoлoжeни нa пo-гoлямa плoщ.

Въвеждането в експлоатация на новото летище засяга пряко и нашата страна. 

Неминуемо се увеличава въздушния трафик над България, но пък при извънредна ситуация летищата във Варна, Бургас и София се явяват като алтернатива на новата истанбулска аерогара. 

И тъй като турския президент Реджеп Таип Ердоган обича мегаструктурите сега нашите южни съседи градят - Галатапорт.

Турският мегаполис Истанбул работи върху осъществяването на огромен пристанищен проект, който допълнително ще стимулира туризма в града и ще увеличи приходите от туристическите дейности.

"Галатапорт" е един от най-големите крайбрежни проекти в света, а целта му е да превърне Истанбул в една от топ круизните дестинации. Пристанището ще има капацитет да посрещне 25 млн. посетители годишно, включително 7 млн. чужденци. 

Той се изгражда съвместно от турската група Doğuş Group и Bilgili Holding, а общата инвестиция е 1,7 млрд. долара. Официалното откриване е предвидено през май 2020 г., съобщава вестник Daily Sabah.

Пристанището ще разполага с два музея и зона за отдих от 14 000 кв. метра, където ще се провеждат мероприятия в областта на културата и изкуството.
Очакваните приходи от увеличаващия се брой туристи ще бъдат около 1 млрд. долара.

"Галатапорт" се изгражда като круизно пристанище, което ще приема 1,5 милиона посетители от круизни кораби годишно. Пристанището ще съживи круизния туризъм, обслужвайки широк регион от Средиземно море до Черно море", обясни председателят на борда на директорите на Doğuş Group Ферит Шахенк.

Бреговата линия с дължина 1,2 км, която е затворена за обществото от 200 години, сега се подготвя да посрещне своите посетители.

Проектът, който в момента е 70% завършен, ще възроди стария дух на Каракьой - някогашното търговското сърце на Истанбул.

"Галатапорт" ще има голямо разнообразие от функции, служейки като център за гастрономия, туризъм, пазаруване, изкуства и култура. Това ще бъде съвсем нова зона за отдих за жителите на Истанбул и всички посетители, идващи в града".

Първият круиз трябва да акостира в "Галатапорт" на 5 април 2020 г. Идеята е пристанището ще бъде отворено преди финала на Шампионската лига на 30 май 2020 г., който ще се състои на олимпийския стадион "Ататюрк" в Истанбул.

46 круизни кораба вече са подали заявки да акостират в новото пристанище догодина, а 140 други плавателни съда са направили резервации за 2021 г. Повечето круизни компании вероятно ще използват Истанбул като основно пристанище.

Пристанището ще приюти около 500 круизни кораба, возещи средно по 4000 пътници, а броят на посетителите вероятно ще достигне до 2 млн. души, разкри по-рано министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Пристанищният проект, разположен на бреговата ивица Каракьой, културни и арт центрове, круизен терминал на световно ниво, хотели, магазини на различни марки, кафенета, ресторанти и офис зони.

Терминалът включва паспортен терминал, зони за настаняване и чакални, подходящи за голям брой пътници, заедно с пристанище, което да функционира като хъб, който може да обслужва най-големите кораби в света.

"Галатапорт" в момента осигурява 5000 работни места в най-интензивния период на строителството. След като бъде завършен, амбициозният проект се очаква да дава работа на 4500 души.

Новият терминал на пристанището ще се намира под земята, за да даде възможност на жителите и посетителите на Истанбул да се насладят на крайбрежната алея без прекъсване по време на круизните операции. Предвижда се и изграждането на подземен паркинг, който да разреши проблема с паркирането в квартала.

В "Галатапорт" ще се помещават най-забележителните институции в съвременното изкуство в Турция – Музеят на модерното изкуство в Истанбул, Музея за живопис и скулптура на университета за изобразителни изкуства "Мимар Синан", което ще го превърне в новия център за изкуство и култура на Истанбул.

Обществените и откритите пространства през пристанищната зона също ще бъдат използвани за открити изложби и инсталации.

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


  • Още новини от Разцъкай

Къде ще посрещнете Нова Година?

 

Покажи резултати