Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Еко катастрофа! Забраниха пластмасата и найлоновите торбички на остров Бали (видео)

Индонезия решена да спре замърсяването на Острова на Боговете

За тези от вас, които не са ходили на остров Бали, той е далечна екзотична и красива дестинация, която познават от картичките.

Малцина обаче знаят, че Бали – Островът на боговете всъщност е пренаселен и мръсен – остров на боклуците.

Ако трябва да говорим на нашия език – той наподобява много на Слънчев бряг за австралийци, както е нашият прочут резорт за британци, скандинавци и германци – евтин секс, наркотици и алкохол.

Посетителите редовно са изправени пред гледката на стотици найлонови и пластмасови отпадъци, които вълните изхвърлят на плажа, а арендаторите чинно почистват през 15-20 минути.

За размерите на екологичната катастрофа се говори отдавна, но те бяха извадени на показ след като в туловището на кашалот край бреговете на индонезийския остров бяха открити около 10 килограма от опасния отпадък.

Тогава две сестри-тийнейджърки поеха поход срещу замърсяването в Бали и успяха да убедят правителството да забрани найлоновите торбички от 2018 година. Островът страда от смазващ проблем с пластмасовото замърсяване, затова Изабел и Мелати Вийзен решават да предприемат нещо.

Те започват кампанията „Чао-чао, найлонови торбички“. С нея успяват да мобилизират други деца и възрастни да работят за „прочистване“ на Бали. Е, за да се постигне целта, момичетата са организирали плажни акции за почистване, стартирали модно шоу, говорили на TED конференция, провели гладна стачка и дори се срещнали с генералния секретар на ООН.

В Бали ние генерираме по 680 кубически метра пластмасов боклук всеки ден. Това е колкото 14-етажна сграда. И когато става въпрос за найлонови торбички, по-малко от 5 на сто се рециклират„, каза Изабел.

Пластмасовите отпадъци не само загрозяват буйните островни пейзажи. Те представляват голяма опасност за здравето. Според фондацията ROLE, пластмасовите отпадъци в Бали често се изгарят, отделяйки метан и много токсини във въздуха, а това води до много случаи на рак и вродени малформации при новородените. Ако найлоновите торбички и опаковки продължават да се изхвърлят навред и не се рециклират, през 2050 г. В океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Двете момичета са спечелили най-голямата си победа обаче, когато губернаторът на Бали И Маде Магку Пастика подписал меморандум за разбирателство – първата стъпка към официално споразумение. В миналото пастика настоявал, че боклукът, който се трупа в Бали, е „естествен феномен“, но по-късно се съгласил да се срещне със сестрите Вийзен, след като водили кампании повече от година. Според съобщенията в местнитем едии, той бил много развълнуван от тяхното движение и заявил: „Аз ще се ангажирам с това и дори искам да стана водещ член на вашия екип“.

Сега двете сестри водят петиция в Avaaz, с която настояват губернаторът да удържи на думата си и да приеме закон, с който да забранинайлоновите пликчета.

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза