Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Дрога в ефира - 15 бона глоба заради коката на Гала

СЕМ глоби НОВА след като Гала си пийна чай от кока в ефир

Съветът за електронни медии (СЕМ) е наложил глоба на Нова телевизия заради предаването на Гала - "На кафе". Санкцията в размер на 15 хиляди лева е заради предаването от 1 февруари тази година, в което е излъчено съдържание за наркотични вещества, научи ПИК.

На въпросния ден, в периода от 10:03 часа до 10:24 часа, репортерката Ася разказва за посещението си в Перу, което е със следното аудио-визуално съдържание: Началото на разказа е за наводненията в Перу, за сухия сезон в Южна Америка, за това как се справят местните жителите със сполетелите ги природни бедствия...

По време на разговора между Гала и Ася, екранът е разделен на две части по ветрикала и се вижда Ася пред чаша, пълна със свежи листа от кока. В близък план Ася взима листо кока и дъвчейки го, намига на камерата. След което в кадър Ася предлага пакетче чай от кока на водещата в студиото. Докато Ася разказва, камерата показва на зрителите две червени чаени чаши с гореща вода, в които те запарват пакетчетата чай от кока.

Гала

"Съгласно т. 32 от Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, приети от СЕМ и ДАЗД на основание чл. 32, ал. 5 от ЗРТ, "доставчиците на медийни услуги не допускат предоставяне за разпространение на търговски съобщения - с участието на дете или насочени към деца - за наркотични вещества. Не допускат и предавания, с изключение на филми и сериали, в които се показват изображения, представляващи и наподобяващи наркотични вещества, и поведение, чието подражание може да създаде опасност за живота и здравето на детето", се казва в Наказателно постановление № РД-10-37/ 25.04.2017 г., подписано от неговия председател Мария Стоянова.

По нататък в официалния документ се казва още, че "Кокаиновият храст, чиито листа са използвани в предаването, е включен в списъка на растенията с наркотични вещества по чл. 3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Употребата на такива вещества е забранено, освен в изрично посочени случаи, съгласно законодателството на Република България".

Според експертите в СЕМ с показването на кокаиновия храст в ефир и обяснението за благоприятното въздействие на листата от кока и чая от кока върху човешкия организъм, без дори да се посочат възможните последици от продължителна употреба, Гала и репортерката й Ася са създали опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, каквито е възможно да е имало сред зрителите в по-горе посечения часови пояс. Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати