Меню

Избрани новини

Фен зона

Честит християнски празник! Малка Богородица е!

На 8 септември според поверията се е родила бъдещата Божия майка, празнуват всички с името Мария и неговите производни, днес не се извършва домашна работа от жените

На осми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица, или по-известен като Малка Богородица.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от най-големите християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица .

На този ден празнуват всички, които носят името Мария и неговите производни: Мара, Мари, Мариела, Мариета, Марийка, Марио, Мариус.

Днес празнуват и Борис, Богдан, Богомил, Богомила и Богомир.

Празник имат Мариите, които са още деца или не са минали под венчило – смята се, че е под влияние на гръцката традиция. На Малка Богородица не се върши домакинска работа.

Макар и наречен от народа ни „Малка Богородица” – вероятно заради това, че на него се почита раждането на едно свято момиченце, предназначено да стане Божия майка - това все пак е един от големите празници в годишния кръг.

Християните обичат и дълбоко почитат този празничен ден.

На този ден храмов празник имат редица манастири в страната: Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и други.

На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица, отрупана с цветя.

Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве.

В някои райони между Голяма и Малка Богородица се спазва строга забрана – жените не перат, не тъкат, не шият, не месят хляб, за да са здрави децата им.

Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество.

8 септември се празнува предимно от жените - за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа.  

В нейно име се месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството.

Този християнски празник е и един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.

В българския народен календар рожденият ден на Света Богородица съвпада с раждането на новия фермерски сезон.

Честит празник!

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни.  

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати